Bijela imela i koliko je ljekovita?

Bijela imela je jedna od najpoznatijih biljnih parazita u prirodi. Parazitira na drveću. Njezin oblik podsjeća na nogometnu loptu, a lišće i grančice su maslinasto zelene boje. Najuočljivija je u zimskim mjesecima.

Berba imele u kontinentalnoj hrvatskoj odvija se u zimskom periodu kada ona u lišću sadrži najviše eteričnih ulja, odnosno aktivnih tvari. Beru se samo listići bijele imele, bobice se ne beru ako želite raditi čajne pripravke. Ukoliko se odlučite za branje bijele imele preporuka je da se bere isključivo u starim napuštenim voćnjacima, naručito sa krušaka i jabuka. Prema dostupnoj literaturi ne bere se sa drva hrasta i akacije. Kod izrade raznih preparata (čajeva, tinktura, ekstrakta i cjepiva) koristi se imelin list i grančice sve do njezinog drvenog dijela.

Bijela imela i Rudolf Steiner

Bijelu imelu najviše koristi alternativna medicina, a pripravci od nje su vrlo popularni u Europi. Liječenje bijelom imelom naročito je poznato i priznato u Njemačkoj i Švicarskoj. Popularizaciju liječenja preparatima od bijele imele u Europi prvi radi poznati austrijski filozof te utemeljitelj antropozofije Rudolph Steiner. Rođen je u Donjem Kraljevcu u Međimurju.

Rudolf Steiner je pretpostavio da bi imela mogla izliječiti rak na temelju svojih opažanja. Odnosno da je biljka parazit koji na kraju ubija svog domaćina. Proces za koji je tvrdio da je paralelan i uspoređivao ga je sa napredovanjem stanica raka. Steiner je vjerovao da medicinski potencijal biljke je pod utjecajem položaja sunca, mjeseca i planeta, a pri tome vrlo je važno da se biljka bere u pravo vrijeme. Neki pripravci imele su ultra-razrijeđeni dok su drugi napravljeni od fermentirane imele.

Najčešće korišteni trgovački nazivi za preparate odnosno lijekove imele su Iscador i Helixor. Iako su laboratorijski eksperimenti pokazali da ekstrakt imele može utjecati na imunološki sustav i da je u stanju ubiti neke vrste stanica raka, ali malo je dokaza o njezinoj koristi kod problema sa takvom opakom i podmuklom bolešću. **

Službena medicina priznala je njezinu ljekovitost, a u posljednje vrijeme čak se razmatra kao lijek ili sastavni dio lijeka protiv karcinoma i AIDS-a. **

Čaj od bijele imele

Čaj od bijele imele od davnina je služio za liječenje u mnogim narodima. Tako je ona Galima i Keltima bila poznata kao lijek za sve. Cijenili su je mnogi poznati liječnici i iscjelitelji, a među njima se ističu Hipokrat i Sebastian Kneipp.

Bijela imela najviše se koristi u obliku čaja, te se stavlja u različite vrste meda, vina i tinktura. Sadrži sastojke koji normaliziraju krvni tlak, sprečavaju ovapnjenje žila i oštećenje srca koje je uvjetovano starošću te regulira rad srca i smiruje tahikardiju.***

Čaj od imele normalizira tok krvi, a također jako povoljno djeluje kod žena prilikom bolnih menstruacija, te kod povraćanja krvi i krvarenja iz pluća. Dokazano je da imela sadrži čitav niz ljekovitih tvari. Najvažniji od njih su: lecitin, viskotoksini, histamin, lignin, flavonoidi, kolin, lignin te masno i eterično ulje.

List bijele imele sastavni dio je naši mješavina domaćih čajeva:

Upozorenje: Ne preporuča se koristiti kao mono pripravak odnosno čisti čaj od lista imele nego u kombinaciji sa drugim biljkama. Najveći dopušteni udio u mješavina ostalih čajeva je do 30% m/m. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati sa liječnikom.

Ne preporuča se uzimati kod akutnih upalnih stanja i tuberkuloze, trudnicama, dojiljama i djeci.

Tlačko

Mješavine biljaka koju čine imela i cvijet gloga u dobrim omjerima i prihvatljivim dozama savršene su za regulaciju krvnog tlaka. List bijele imele i vrška cvijeta gloga poznate su generacijama na našim prostorima kao odlični regulatori tlaka, srca i krvotoka.

Čaj „Tlačko“ prirodni je pripravak osvježavajućeg okusa, a namijenjen je da regulira krvni tlak. Ovaj čaj će izbalansirati Vaš tlak te će ga konstantno držati u ravnoteži. Čaj snižava visoki tlak, a diže niski. Bilje koje se nalazi sa u pravilnim omjerima čini ga efikasnim i dobrim za Vaše zdravlje. U kombinaciji sa pravilnom prehranom kod tegoba uzrokovane visokim ili niskim tlakom ovaj čaj će biti prirodan pripravak koji će Vam ublažiti tegobe uzrokovane tlakom.

Venko

Biljke poput cvijeta gloga i imele stoljećima su prisutne u srednjoj Europi kao biljke koje mogu ubrzati rad srca i poboljšati cirkulaciju. Ove biljke poznaje sva Europska tradicionalna medicina. Ne samo u obliku čajeva nego i ostalim preparatima koje se mogu izrađivati od ovih biljaka.

Biljna kombinacija čaja „Venko“ sastavljena je od pažljivo ubranih i sušenih cvijetova gloga i lista bijele imele kombinira se sa stolisnikom, matičnjakom i majčinom dušicom. U ovoj kombinaciji jedan od bitnjih faktora je oprezan omjer biljaka koje daje najbolje rezultate za bolji rad srca i poboljšava cirkulaciju. Odabrali smo ove biljke jer su već dugi niz godina pouzdane i prepoznate u našoj tradiciji.

Čaj je zanimljivo slatkastog trpkog okusa koji daje cvijet gloga i bilje koje se nalazi u njemu.

Način pripreme čaja od bijele imele

Priprema čaja:

Priprema toplog čaja: U 2 dcl kipuće vode (100 °C) nasipati jednu čajnu žlicu te ostaviti poklopljeno 10 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali nemojte pretjerivati sa šećerom!

Priprema hladnog čaja: U 2dcl hladne vode nasipati jednu veliku jušnu žlicu i ostaviti da se umaka 6-8h. Nakon toga čaj malo zagrijemo te procijedimo.

Bijela imela

Reference:
**Kroz, M., F. Schad, B. Matthes, et al. “Blood and Tissue Eosinophilia, Mistletoe Lectin Antibodies and Quality of Life in a Breast Cancer Patient Undergoing Intratumoral and Subcutaneous Mistletoe Injection.” [in German] Forschende Komplementarmedizin und Klassische Naturheilkunde 9 (June 2002): 160-167.
**Maier, G., and H. H. Fiebig. “Absence of Tumor Growth Stimulation in a Panel of 16 Human Tumor Cell Lines by Mistletoe Extracts in Vitro.” Anticancer Drugs 13 (April 2002): 373-379.
**Mengs, U., D. Gothel, and E. Leng-Peschlow. “Mistletoe Extracts Standardized to Mistletoe Lectins in Oncology: Review on Current Status of Preclinical Research.” Anti-cancer Research 22 (May-June 2002): 1399-1407.
**Tabiasco, J., et al. “Mistletoe Viscotoxins Increase Natural Killer Cell-Mediated Cytotoxicity.” European Journal of Biochemistry 269 (May 2002): 2591-2600.
***Ofem, Ofem & AE, Eno & Imoru, Joshua & Nkanu, Etah & F, Unoh & O. Ibu, J. (2007). Effect of crude aqueous leaf extract of Viscum album (mistletoe) in hypertensive rat. Indian Journal of Pharmacology (ISSN: 0253-7613) Vol 39 Num 1. 39. 10.4103/0253-7613.30756.
https://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2131006
https://nccih.nih.gov/health/mistletoe#refs
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210006/