8 biljaka koje ublažavaju giht

Gih-tko, čaj koji ublažuje probleme s gihtom

U zadnje vrijeme mnogi nas pitaju da li postoji čajna mješavina na bazi od ljekovitog bilja koja bi ublažavala oticanje palca, crvenilo oko njega, naglu bol u nogama i zglobovima?

Zahvaljujući tradicionalnim receptima i novim tehnologijama postoje pojedine vrste ljekovitog bilja koje nam mogu uspješno ublažavati ove simptome. Simptomi za ovu bolest ili giht poznata su od antičkih vremena dok su ga još u povijesti nazivali i “kralj bolesti“, „bolest kraljeva“ ili “bolest bogatih ljudi“.

Zahvaljujući biljkama poput kore vrbe, kamilice, stolisnika, koprive, kukurzne svile, bazge, poljske preslice i lista breze danas sa sigurnošću možemo tvrditi da ove kombinacije biljaka mogu olakšati borbu sa ovom neugodnom bolešću.  Ovu jedinu biljnu kombinaciju na našem području možete naići u našoj čajnoj mješavini „Gih-tko“

Kako nastaje Giht?

Bolest gihta najčešće nastaje nepravilnom prehranom, odnosno ishranom koja je bazirana na proteinima (mesom).

Također nastanak gihta pogoduje prekomjereno konzumiranje alkohola te lijekova koji u sebi sadrže diuretičko djelovanje. Bolest nastaje tako da krv sadrži previše koncentracije mokraćne kiseline koji se kasnije deponiraju u obliku mokraćnih kristala oko zgloba što tada uzrokuje jaku bol i oticanje.

Gih-tko, čaj za ublažavanje gihta

8 biljaka koje ublažavaju giht

Čajna mješavina “Gih-tko” sastavljena je od: kore vrbe, poljske preslice, koprive, lista breze, bazge, kamilice, stolisnika i kukuruzne svile.

Kod liječenja gihta jedan od bitnijih faktora je pažljiv odabir namjernica za ishranu. Obroci bazirani na povrću i voću ubrzati će Vaša nastojanja da lakše prebrodite ili izlijećite giht.

Uz pravilnu ishranu korisno je kombinirati i biljne čajeve koji imaju pozitivan učinak za rješavanje problema sa gihtom, reumatoidnim artritisom te ostalim problemima uzrokovanim artritisom.

Zašto kora vrbe, kamilica, kukuruzna svila, bazga, list breze, stolisnik i poljska preslica u Gih-tku?

Kora vrbe

Vrbina kora ili prirodni aspirin sadrži salicin, koji se u organizmu transformira u salicilnu kiselinu. Možemo reći da kora vrbe može zamjenjivati aspirin jer također pomaže kod smanjivanja povišene temperature. Mlada kora vrbe ubrana u svibnju sadrži najviše koncentrata salicina te kao takva ubrana i sušena daje najljekovitija svojstva. Karakteristika ove ljekovite biljke da ima izuzetna protuupalna djelovanja. Poznata je od davnina da odlično rješava otekline u zglobovima, bol u zglobovima, protuupalnog je djelovanja i jedna od najbitnijih biljaka koja se koristi za ublažavanje tegoba uzrokovane gihtom i raznim vrstama artritisa. Kora vrbe utječe na metaboličke procese te prema novim istraživanjima može blokirati nastajanje mokraćnih kristala u zglobovima.

Kamilica

Karakteristike kamilice su da osim što je odličan aromatik u čajevima jedna je od naših najcijenjenijih biljaka ima izuzetno protuupalno djelovanje kada se kombinira sa korom vrbe. Kamilica prema tradiciji i pučkoj medicini spada u bilje koje se je davalo za opuštanje i smanjivanje bolova.

Poljska preslica

Čaj od poljske preslice uspješno potiče izlučivanje urina i vrlo je djelotvoran kod bolesti krvi, mokraćnih puteva i bubrega. Prema tradicionalnim receptima koristi se najviše u mješavinama biljnih čajeva koje imaju karakteristike diuretičkog djelovanja. Čisti čaj od poljske preslice ne preporuča se koristiti samostalno ili duže vrijeme. Poljsku preslicu preporuča se koristi u kombinaciji s nekim drugim biljkama. Ona je vrlo zahvalna biljka jer potiče rad bubrega a time i čišćenje krvi te u pravilinim omjerima sa drugim biljaka može se također korsititi u obliku biljnog čaja za ublažavanje tegoba uzrokovane gihtom ili artritisom.

List breze

List breze je izuzetan diuretik koji čisti krv, mokraćne kanale i ostale tkz. vodene bolesti. Jedna je od najboljih biljaka za „detoksikaciju“ organizma. Čaj od lista breze se može neograničeno koristiti te nema nikakvih negativnih nuspojava. Preporučamo ga također kod problema sa gihtom. List breze odlično smanjuje naticanje.

Bazga

Osim što cvjetovi bazge daju izuzetan slatkasti miris i okus svakom čaju. Poznato je u narodnoj medicini da čaj od cvijeta bazge potiče znojenje i lučenje šetnih tvari iz organizma. U čajnu mješavinu Gih-tko stavili smo da bi Vam osvježili okus i smanjili gorčinu čaja te ujedno detoksicirali organizam odnosno poticali čišćenje krvi i lučenje toksina iz organizma.

Stolisnik

Nova istraživanja o stolisniku pokazala su da je poznat po svojim sposobnosti kod zacjeljivanja rana. Smatra se da na ima hemostatsko, antiseptičko i antibakterijsko djelovanje. Zbog antiseptičkog djelovanja ova biljke je jedna od bitnijih sastava čaju za giht.

Kukuruzna svila

Osim što odlićno ima protuupalno djelovanje na mokraćne kanale jako je dobra za pročišćavanje krvi te isto tako djeluje na upalu zglobova i kosti.

Kada piti Gih-tka?

Način pripreme “Gih-tka”

„Gih-tko“ se može piti topao ili hladan.

Priprema čaja:

Priprema toplog čaja: U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali nemojte pretjerivati sa šećerom! Tih 8 dcl pokušajte popiti tokom dana.

Priprema hladnog čaja: U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali nemojte pretjerivati sa šećerom! Stavite ga u hladnjak ili frižider te ga pijte neograničeno. Ne preporučamo ga podgrijavati.