Glog

Kako si možete pomoći pomoću ovog odličnog čaja

Kao što Vam je vjerojatno poznato glog (lat. Crategus monogyna) je bijeli grm koji može narasti do pet metara. On kod nas u Podravini i Prigorju cvate krajem travanja i početkom svibnja te ga je prepoznati po tome da ima prekrasan bijeli cvijet dok njegov miris podsjeća na miris badema.

Rasprostranjen je po čitavom svijetu, a opisi o njegovim ljekovitim svojstvima javljaju se u svim kulturama od Kine pa sve do Sjeverne Amerike. Grci i Rimljani koristili su ga kod ceremonija sklapanja braka i rođenja djece dok je u arapskoj kulturi bio dugo povezan s smrću te je korišten u pogrebne svrhe. Drvo gloga uz češnjak i gorušicu ima veliku simboliku na područjima bivše Hasburške monarhije jer se je vjerovalo da štiti od napada vampira (glogov kolac za ubijanje vampira).

Prva zapažanja o ljekovitosti gloga opisuje grčki liječnik Pedanije Dioskurid te zapaža da cvijet i plodovi gloga odlično djeluju na rad srca.

glog caj

Čaj od cvijeta gloga u alternativnoj medicini koristi se kod problema s srcem (regulira rad srca). Kod starijih ljudi liječi mane srčanog mišića i upalu srčanog mišića te isto tako pomaže kod ovapnjenja žila (aterosklerouza). Cvijet gloga odličan je kao regulator tlaka. Ako je slabo srce visoki krvni tlak snižava, dok niski povisuje.

Prema novim istraživanjima čaj od vrška gloga također se preporuča kod snižavanja lošeg kolesterola i triglicerida. Osim čaja od vrška gloga također se koriste i bobice gloga iz kojeg se može izrađivati ekstrakt koji također tada pomaže kod snižavanja kolesterola u krvi jer povoljno utječe na rad žući.

U našim krajevima najčešće se glog u čajevima kombinira sa bijelom imelom, koprivom, mentom, kaduljom, listom kupine i preslicom. Tu mješavinu bilja možete pronaći u našoj mješavini domaćeg čaja “Tlačko”.

Kod upotrebe čaja od vrška gloga obavezno se morate konzultirati sa liječnikom, ljekarnikom ili stručnom osobom. Naša preporuka je da glog se obavezno kombinira sa nekim drugim blagim čajem te ga pet dana koristite, a nakon toga dva dana radite pauzu.

Tlačko

Mješavine biljaka koju čine imela i cvijet gloga u dobrim omjerima i prihvatljivim dozama savršene su za regulaciju krvnog tlaka. List bijele imele i vrška cvijeta gloga poznate su generacijama na našim prostorima kao odlični regulatori tlaka, srca i krvotoka.

Čaj „Tlačko“ prirodni je pripravak osvježavajućeg okusa, a namijenjen je da regulira krvni tlak. Ovaj čaj će izbalansirati Vaš tlak te će ga konstantno držati u ravnoteži. Čaj snižava visoki tlak, a diže niski. Bilje koje se nalazi sa u pravilnim omjerima čini ga efikasnim i dobrim za Vaše zdravlje. U kombinaciji sa pravilnom prehranom kod tegoba uzrokovane visokim ili niskim tlakom ovaj čaj će biti prirodan pripravak koji će Vam ublažiti tegobe uzrokovane tlakom.

Način pripreme čaja od cvijeta gloga

„Cvijet gloga“ se može piti topao ili hladan.

Priprema čaja:

Priprema toplog čaja: U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali nemojte pretjerivati sa šećerom! Tih 8 dcl pokušajte popiti tokom dana.

Priprema hladnog čaja: U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali nemojte pretjerivati sa šećerom! Stavite ga u hladnjak ili frižider te ga pijte neograničeno. Ne preporučamo ga podgrijavati.

Cvijet gloga