Prostatko i vrbovica su Vaši najbolji čajevi za prostatu

 

 

Kako si možete pomoći pomoću ovog odličnog čaja

„Prostatko“ je mješavina domaćeg čaja sastavljena od vrlo poznatih ljekovitih biljaka poput koprive, poljske preslice, vrbovice, lista breze, mente, korijena koprive i stolisnika. Ova kombinacija biljaka prema tradicionalnim receptima preuzetih iz starih ljekarskih knjiga, a u kombinaciji sa novim tehnologijama i znanjima iz područja fitofarmacije preporučuje se svim starijim muškarcima koji imaju problema sa mokrenjem.

Navedena kombinacija ljekovitih biljaka u čaju „Prostatko“ služi za ublažavanje problema kod upale prostate. Nadalje također ovaj čaj preporuča se kao jedan od pripravaka za regulaciju mokrenja i zadebljanja prostate.

Navedene biljke u čaju „Prostatko“ prema nekim autorima imaju pozitivno djelovanje na smanjivanje razina PSA-a.

„Prostako“ čaj može se neograničeno koristiti slobodno u kombinaciji i sa drugim lijekovima. Karakterizira ga lagani okus mente koji mu daje osvježavajuću notu. Trpkost i laganu gorčinu daje mu proljska preslica, list breze i stolisnik. Ove kombinacije biljaka imaju zajednički osvježavajući učinak, a kao takav može se piti i kao ledeni čaj.

Zbog čega vrbovica u čaju Prostatko?

 

 

Vrbovica je ljekovita biljka poznata od davnih antičkih vremena. Ime joj dolazi od grčke riječi  “epi” što znači ”po” i ”lobos” značenja “režanj “. Vrbovica  u daljnjem slobodnom prijevodu znaći “mali cvijet” pa zbog toga ima latinski nastavak “parviflorum”.

Čaj od vrbovice najviše se preporuča kod muškarca koji imaju poremećaje prostate tj. vrlo brzo pomaže ljudima u oporavku od upale prostate. Studije za prostatu Centra Vancouver (in vitro) otkrili su da koncentracije ekstrakta od mlade biljke vrbovice vrlo dobro djeluju protiv abnormalnih stanica i izraslina u prostati.

Čaj od vrbovice primjenjuje se kao najkvalitetniji biljni pripravak kod upale i problema sa mokraćnim kanalima kod muškaraca. Prema istraživanjima dokazano je da se vrbovici može pojačati njezino djelovanje ukoliko se dodaju neke biljke poput koprive, korijena koprive, poljske preslice. Zato smo mi u „Pampa-tea“ napravili mješavinu domaćeg čaja „Prostatko“ kojeg karakterizira fini okus a namijenjen je muškarcima i njihovim tegobama sa prostatom. Temelj ovog vrhunskog biljnog čaja naravno je vrbovica.

Vrbovica posjeduje antimikrobno djelovanje protiv niza bakterija.  U obliku masti koristi se kao lijek za infantilnih kožnih oboljenja ( gnojnih prišteva, psorijaze, raznih kožnih gljivičnih oboljenja…)

Ona se prvi puta ozbiljnije spominje u farmakopeji 1880. godine. Kasnije je nalazimo u knjizi  “Zdravlje Božje ljekarne” autorice Marie Treben.  Tamo poznata travarica Maria Treben opisuje iskustvo svojega oca vezano za liječenje vrbovicom.

 

Zašto kopriva, poljska preslica, list breze, menta, korijen koprive kao idealna kombinacija biljaka za Vašu prostatu?

 

Poljska preslica

Čaj od poljske preslice uspješno potiče izlučivanje urina i vrlo je djelotvoran kod bolesti krvi, mokraćnih puteva i bubrega. Prema tradicionalnim receptima koristi se najviše u mješavinama biljnih čajeva koje imaju karakteristike diuretičkog djelovanja.

Čisti čaj od poljske preslice ne preporuča se koristiti samostalno ili duže vrijeme. Poljsku preslicu preporuča se koristi u kombinaciji s nekim drugim biljkama.

Ona je vrlo zahvalna biljka jer potiče rad bubrega a time i čišćenje krvi te u pravilnim omjerima sa drugim biljaka može se također koristiti u obliku biljnog čaja za ublažavanje tegoba uzrokovane gihtom, bubrežnim kamencima i prostatom.

Breza

Breza spada među vrlo ljekovite biljke. Pospješuje mokrenje i izlučivanje tekućine iz organizma. Vjeruje se da 5 do 6 puta više iznad prosjeka od ostalih poznatih biljaka poboljšava rad bubrega, pročišćava mokraćne kanale, uklanja bubrežne kamence i pijesak. List breze također ublažava boli kod gihta i reume.

Menta

Menta ili paprena metvica (Mentha piperita L.) poznata je u tradicionalnoj medicini i pučkoj predaji kao jedna od najljekovitijih biljaka na ovim prostorima. Naši preci su je uvelike koristili za opuštanje, smirenje te kod probavnih smetnji. Današnja saznanja iz moderne farmacije govore u prilog tome kako je menta jedna od bitnijih biljaka koja se može koristiti kod poremećaja rada jetre i žući. Čaj od lista mente također se preporuča prema nekim autorima za smanjivanje bolova, opuštanje i dobra je u čišćenju mokraćnih kanala.

Korijen koprive

S dugogodišnjom tradicijom za liječenje , kopriva povijesno je korištena za liječenje bolova u zglobovima i pomoći tijelu da se riješi viška vode. Danas korijena koprive koristi se za liječenje različitih bolesti, ali je najčešće povezan s ublažavanjem simptoma povećane prostate.

Korijen korijena različito se koristi od stabljike ili lišća koprive a čini se da dijelovi biljaka imaju različita ljekovita svojstva. Može se konzumirati kao ekstrakt, kao kapsula, tableta, čaj ili tinktura.

Najčešće se koristi za liječenje benigne hiperplazije prostate poznata kao povećanja prostata. Korijen koprive je ljekovita biljka koja može pružiti olakšavanje od simptoma ovakvih bolesti. Posebno kada se uzima zajedno s drugim ljekovitim biljem, kao što je vrbovica.  Prema medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu, korijen koprive može ublažiti potrebu za stalnim mokrenjem, kao i smanjiti količinu urina i kapanje nakon urinacije. Publikacija “iranski crveni časopis crvenog polumjeseca” iz 2013. godine zaključuje da list koprive zajedno sa korijenom koprive značajno ublažava simptome proširene prostate kod odraslih muškaraca. Zbog toga ova biljka je jedna od bitnijih biljka u našem čaju prostatko.

Kopriva

Od davnina jedna je od najpoznatijih ljekovitih i začinskih biljaka koja raste na ovim prostorima. Ova biljka specijalno je uzgajana na poseban način da bi Vam dočarala kako se iz nje može puno iskoristiti. Kopriva već tisućama godina raste pokraj nas, uz šume, vrtove, livade…

Prema Medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu, kopriva je najčešće korištena kroz povijest kao diuretik i za liječenje bolnih mišića i zglobova, ekcema, artritisa, gihta i anemije. Danas se primarno koristi za liječenje urinarnih problema, kao i alergija i bol u zglobovima. Najcjelovitije zdravstvene koristi od korištenja koprive su da pomažu kod simptoma  uzrokovane sa povećanom prostatnom žlijezdom koji vrši pritisak na mokraćne kanale.

Stolisnik

Nova istraživanja o stolisniku pokazala su da je poznat po svojim sposobnosti kod zacjeljivanja rana. Smatra se da na ima hemostatsko, antiseptičko i antibakterijsko djelovanje. Protuupalno djeluje na mokraćni sustav stoga ga obavezno stavljamo u čaj „Prostatko“

Kada piti Prostatka?

 

 

Način pripreme “Prostatka”

 

 

„Prostatko“ se može piti topao ili hladan.

Priprema čaja:

Priprema toplog čaja: U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali nemojte pretjerivati sa šećerom! Tih 8 dcl pokušajte popiti tokom dana.

Priprema hladnog čaja: U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali nemojte pretjerivati sa šećerom! Stavite ga u hladnjak ili frižider te ga pijte neograničeno. Ne preporučamo ga podgrijavati.