YERBA MATE ČAJ

“Pampa-tea” i Mate čaj iz Argentine

Da bi smo obogatili naše znanje o čajevima, osobno smo otputovali i razgledavali plantaže Yerbe Mate čaja da Vam možemo ponudtiti najbolje što ima Argentina.

Pampa-tea “Yerba Mate čaj” karakterizira blagogorkasti okus koji će Vas osvježiti te puniti sa energijom. Imali smo čast živjeti sa našim ljudima odnosno familijom i prijateljima koji su nam pokazali i objasnili kako se tradicionalno priprema ovaj plemeni napitak.

Kroz period od nekoliko tjedana probali smo sve moguće kombinacije i okuse koji nude Argentinski proizvođači “Yerbe Mate”.  “Yerba Mate čaj” kojeg Vam mi nudimo u Hrvatskoj dolazi iz pokrajine “Misiones”. Ova pokrajina se smatra jedna od najstarijih pokrajina gdje se intezivno uzgaja ovaj čaj.

Posebno smo vezani za Argentinu jer naš obrt dobio je ime po regiji koja se zove “Pampas”, a obuhvaća cijelu sjevernu Argentinu gdje se nalaze plantaže “Yerba Mate”. Zato svaki puta kada si pripremamo “Yerbu Mate čaj” sjetimo se familije, dobrih prijatelja i prekrasne zemlje koja je dala jedan od vrhunskih čajeva koje možete svakodnevno ispijati.

O Yerba Mate čaju

Yerba Mate čaj ili Paragvajski čaj vrlo je popularan i omiljeni napitak u Južnoj Americi, a posebice u Argentini, Boliviji, Brazilu, Urugvaju, Paragvaju i Čileu. Često se koristi i u Siriji gdje se uvozi iz Argentine. Yerba Mate je biljka (Ilex paraguariensis) koja se uzgaja i obrađuje isključivo u Južnoj Americi.  Najveće plantaže “Yerba Mate čaja” nalaze se u sjevernoj Argentini (pokrajinama Corinetes i Misiones), Paragvaju, Urugvaju i južnom Brazilu (pokrajinama Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná i Mato Grosso do Sul). Uzgajivači mate čaja poznati su pod imenom yerbateros ili ervateiros.

Yerba Mate čaj

“Mate čaj” ili “Yerba mate” konzumiraju autohtona plemena “Guarani” koja žive na području sjeverne Argentine te južnog Brazila i Paragvaja. U španjolskim kolonijama Paragvaja u kasnom 16. stoljeću, španjolski doseljenici u doticaju sa autohtonim plemenima “Guarania” počinju konzumirati “Mate čaj”.

Širenje i velika potrošnja “Mate čaja” javlja se u 17. stoljeću zahvaljujući plovnoj rijeci Parana gdje se ova vrsta čaja širi po cijeloj Argentini, Čileu, Boliviji i Peruu. Veliku ulogu sredinom 17. stoljeća ima katolički red Isusovaca koji su uspjevaju modernizirati uzgoj i utvrditi prve intezivne nasade biljke yerba matee (Ilex paraguariensis).

Osim toga svojim znanjem i tada poznatim tehnikama osnivaju prva industrijska postrojenja za preradu i pakiranje “Mate čaja”. Prema zapisima iz tog vremena najviše  plantaža i tkz. pogona za preradu i pakiranje nalazi se u pokrajini Misiones u Argentini. Ovakav način uzgoja istisnuo je sakupljače divljeg drva Mate čaja iz Pargvaja te je Argentinu svrstao u največeg proizvođača “Yerba mate” čaja u svijetu.

Postoji nekoliko vrsta Mate čaja. Razlika Mate čaja je u metodama sušenja. Najčešći i tradicionalni način sušenja je kod obrade jakim dimljenim postupom sušenja gdje se koristi drvo (barbacoa), a Mate lišće se osuši u roku od 8 do 24 sata. Odlika ovog postupka dobivanje Mate čaja koji poprima gorkasti okus.

U novije vrijeme za sušenje Mate čaja koriste se sušare na protočni suhi zrak. Ovakvim tipom sušenja dobivaju se blage verzije “Mate čajeva”. Jedan od bitnijih faktora za okus Yerbe mate je i područje uzgoja. Dokazano je da ženske bilje Mate čaja sadrže manje kofeina u sebi te su kao takve manje gorkastog okusa od muških biljaka. Yerba mate ima blagi gorak okus zbog visokog sadržaja tanina u lišću.

Istraživači su otkrili da mlado lišće “Mate čaja” ima više tanina od lišća iz starijeg, zrelijih stabala. Osim toga, proizvodi sa većom količinom petiljki i grančica obično će imati više drvenkasti okus nego kao od čistog lista mate čaja. Kao i kod drugih gorkih pića poput crne kave, piva, ili čaja yerba mate potrebno je kod potrošaća imati stečeni okus za ovaj čaj.

Yerba Mate daje snagu kave, zdravlje biljnog čaja i euforiju čokolade

Mate drvo prirodno sadrži 24 vitamina i minerala, 15 aminokiselina te obilje antioksidansa. Potrošnja yerba mate daje antioksidativne prednosti za tijelo. Istraživanja su pokazala da yerba mate može smanjiti rizik od dijabetesa i visokog šećera.

Mate čaj također sadrži tvari koje djeluju za suzbijanje apetita te ga je moguće koristiti kao takvog kod mršavljenja. Korištenje “Yerbe mate” čaja pokazuje povećanje sitosti te usporavanje pražnjenja želuca.

Yerba mate sadrži spojeve kao što polifenoli koje mogu biti korisni u smanjenjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti poput ateroskleroze.

Nalazi nekih studija istraživanja pokazuju da unos yerba mate ima blagotvoran učinak na lipidnih parametara a da to pomaže da se smanjuje LDL kolesterol u hiperkolesterolemijom kod ljudi.

Zbog koncetracija kofeina “Mate čaj” tradicionalno se pije u južnoj Americi da bi se poboljšala koncetracija i smanjio umor.

Tradicionalno “Mate čaj” priprema se rinfuzno. Postoje posebne posudice tikvice ili “calabase”  koje postoje za pijenje mate čaja zajedno sa modificiranim metalnim slamčicama koje zovu “bombilla”. U Južnoj Americi imate dva glavna načina za piće “Mate čaja”. Može se pripremati vrući ili hladni. Kada koristimo izraz Mate, to znači da ga pripremamo vrućeg. Kada koristimo pojam Tereré (te-er-re) to znači pripremamo ga hladnog odnosno stavljamo ledeno hladnu vodu ili kombiniramo sa voćnim sokom.

Priprema čaja kada nemate tradicionalnu posudu bombillu.

1-2 grama  čaja stavite na 2 dcl vruće vode. Vruća voda ne bi smjela biti veća od 80 stupnjeva. Ukoliko su veće temperature vode čaj će biti vrlo gorak. Nakon 5 minuta čaja ocijedite i slobodno po želji zasladite šećerom, medom ili stevijom. “Mate čaj” također se preporuča da se kombinira sa mentom ili nekim drugim ljekovitim biljkama.

Ukoliko ga želite piti kao hladan napitak preporučamo se da si nabavite posude  za ispijanje mate čaja (calabase I bombillu). U posudu se stavlja hladna voda ili još bolje voćni sok. Najčešće u Argentini stavljaju ohlađenu limunadu što daje čaju slatkoću i svježinu.

Kada ga je najbolje ispijati?

“Pampa-tea” Yerba Mate čaj