Korijen Maslačka

Korijen maslačka i 5. razloga zašto je dobar

Maslačak i njegov korijen je jedna od najrasprostranjenijih biljaka u našim krajevima. Karakterističnog je zeljastog izgleda sa nazubljenim listovima. Stabljika maslačka je šuplja sa jednom žutom cvjetnom glavicom koja se nalazi na vrhu. Korijen je vretenast i u gornjem dijelu je razrastao. Cvate u Podravini i Prigorju u periodu od travnja do listopada. Nakon cvjetanja pojavljuje se sjeme specifičnog izgleda kao zračna lopta sa mnogo sjemenki koje se šire pomoću vjetra.

Maslačak i njegovo djelovanje prvi puta se spominje u Tang Materia Medici oko 659. godine. Kasnije u 10. stoljeću često ga opisuju i koriste u primjeni arapski liječnici i ljekarnici. Europa u srednjem vijeku puno ne koristi ovu biljku te nema o njoj nikakve podatke sve do 15. stoljeća. Sv. Hidegarda iz Bingena čak ga i ne spominje u svojim knjigama. Tadašnji liječnici i ljekarnici vjeruju da maslačak oživljava metabolizam nakon hladne i tamne sezone. Krajem 15. stoljeća Europski liječnici preporučaju ga kao lijek protiv proljeva i vrućice. Koriste ga kod liječenja jetra, bubrega i slezene. Maslačak odnosno njegov korijen više je u prošlosti cijenjen u Istočnjačkoj tradicionalnoj medicini (Kina) i Ayurvedama. Oni ga opisuju te ga prihvaćaju za uporabu kod liječenja jetra odnosno njezinu detoksikaciju te ga također preporučaju kod liječenja upale mliječne žlijezde.

korijen maslacka

Prema današnjim saznanjima i tehnologijama vezano za njegova nutritivna svojstva maslačak je bogat vitaminima A, C, K i B6. Također u sebi sadrži obilje željeza, kalcija i magnezija. Korijen maslačka danas ima najveću upotrebu. Koristi se u preparatima kod slijedećih tegoba:

  1. Odličan je za čišćenje jetra i žući

  2. Čisti krvotok

  3. Detoksicira cijeli metabolizam

  4. Dobar je protiv kožnih bolesti

  5. Sprečava urinarne infekcije.

U našim krajevima najčešće se koristi korijen maslačka u obliku čajeva. Korijen maslačka najbolje je brati u travnju ili u listopadu jer u to vrijeme obiluje eteričnim uljima. Kada se sviježi korijen maslačka izvadi iz zemlje potrebno ga je oprati a potom osušiti na tamnom prozračnom mjestu. Kada se on osuši preporučljivo ga je usitniti radi lakše pripreme.

Ukoliko ga želimo da nam on detoksicira metabolizam te čisti jetru i žuč preporuča se u kombinaciji sa ostalim ljekovitim biljem. Najbolje ga je kombinirati sa biljkama poput mente, ivanjskog cvijeća, koprive i cikorije. Sve te biljke nalaze se u našem čaju za detoksikaciju jetre i žuči “Ježučko”.

Čaj od korijena maslačka može se neograničeno piti.

Osim čaja od korijena maslačka od maslačka mogu se izrađivati juhe od listova i cvijeta. Također popularna je izrada salate od mladog lista maslačka. U nekim dijelovima srednje Europe vrlo je popularna izrada špinata od njegovog lista dok je manje poznato da se od cvijeta maslačka može izrađivati vino i pivo.

Biljke poput mente, cikorije, bročike (ivanjsko cvijeće), kičice i stolisnika općenito su u tradiciji poznate kao najkorisnije bilje, te bi ih svako domaćinstvo trebalo imati u svojoj kuhinji.

Današnji čovjek u ovo moderno vrijeme konzumira tkz. “tešku hranu”. Hranu koja je bogata mastima, šečerima i raznim vrstama piča koje utječu na metabolizam odnosno zdravlje.  Zato smo se mi potrudili napraviti čajnu mješavinu Ježučko koja će Vam ublažavati i poboljšavati rad jetre i žući. Kombinacija ovih biljaka namijenjena je svima koji žele izbalansirati metabolizam te ukloniti toksine koji su nastali zahvaljujući prekomjernoj konzumaciji hrane i pića. Menta je jedna od poznatijih biljaka koje savršeno detokisciraju organizam i čiste jetru. U pučkoj medicini poznata je biljka bročika ili ivanjsko cvijeće koje također prema narodnom vjerovanju koristila se za detoksikaciju jetre i organizma. Ovaj čaj je savršen za vrijeme kada prestanu blagdanska slavlja i kada se odlučite za Vaš detox organizma.

Čaj je vrlo finog i karakterističnog okusa gdje se spaja više različitih biljaka koja svaka za sebe ima karakterističan okus i miris.

Način pripreme čaja od korijena maslačka

Priprema čaja:

Priprema čaja: U 8 dcl vruće vode (100 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu čaja te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali nemojte pretjerivati sa šećerom! Tih 8 dcl pokušajte popiti tokom dana.