Pu-erh Crni čaj (kuglica)

„Pu-erh“ čajevi dobivaju se iz biljke čajevca (Camellia sinensis L.).  Za nastanak „Pu-erh“ čajeva pretežno se ubire široko lišće biljke čajevca. Vjeruje se da ovakvo lišće daje bolju razinu oksidacije kada čaj fermentira i to s ciljem da mu se poveća ljekovitost.

  • I klasa crnog čaja
  • djeluje stimulirajući na centralni živčani sustav (CNS), srce i mišiće
  • smanjivanje kolesterola (sadrži lovastatin)
  • pomaže kod mršavljenja
  • čaj u obliku kuglica

Sastav

crni čaj
Pu-erh čajevi dolaze iz Kine pokrajine Yunnan te su nazvani po istoimenom gradu Pu-erh. Ovi čajevi vrlo su cijenjeni u Kini gdje su metode proizvodnje ovih čajeva stoljećima dobro čuvana tajna.

Ova vrsta crnog čaja poznata je već 1700. godina a njihova ljekovita svojstva promatrana su stoljećima.

„Pu-erh“ čajevi dobivaju se iz biljke čajevca (Camellia sinensis L.). Za nastanak „Pu-erh“ čajeva pretežno se ubire široko lišće biljke čajevca. Vjeruje se da ovakvo lišće daje bolju razinu oksidacije kada čaj fermentira i to s ciljem da mu se poveća ljekovitost.

Fermentacija u kontekstu proizvodnje čaja uključuje mikrobnu fermentaciju, te oksidaciju lišća nakon što  se ono suši i valja. Tradicionalni „Pu-erh“ čajevi mogu biti izrađeni i prodani u grubom obliku ili u sirovom. Oba oblika moraju proći složeni proces fermentacije. U novije vrijeme napravljena je i ubrzana vrsta fermentacije koja se pokazala da nutritivno ne zaostaje za tradicionalnom obradom čaja. Zato poznati tehnolozi za čajeve kažu da su „Pu-erh“ čajevi post fermentirani čajevi.

Sve vrste Pu-erh čajeva  mogu se pohraniti dugi niz godina a nakon toga se mogu normalno konzumirati.  Mnogi „Pu-erh“ čajevi označeni su godinom i regijom proizvodnje.

„Pu-erh“ čajeve možete kupiti u obliku listića, kuglica ili pak u obliku cigle. Karakteristika kuglica je da 20 sekundi ispušta mjehuriće te nakon toga listići se počinju otvarati. Okusi ovog čaja mogu biti različiti, od slatkastog poput meda pa sve do gorkastog poput kave. Tijekom procesa vrenja, velike molekule ugljikohidrata raspadaju na male molekule šećera, a nastali  šećer je topljiv. Topiv šećer je ključ formiranja okus i viskoznosti Pu-erh tekućine, što predstavlja “slatki” okus. Neki čajoljupci vjeruju ako čaj ima zemljasti okus da je slabije kvalitete. Boja čaja varira od svijetlo žute do tamno crvenkasto crne.

„Pu-erh“ čaj sadrži kofein mada ne puno kao kod drugih čajeva. Kofein djeluje stimulirajući centralni živčani sustav (CNS), srce i mišiće. Pu-erh čaj sadrži antioksidanse i druge tvari koje mogu pomoći u zaštiti srca i krvnih žila.

U novije vrijeme „Pu-erh“ čaj se koristi za snižavanje kolesterola, jer za razliku od ostalih čajeva, sadrži male količine kemijskog spoja zvanog lovastatin. Lovastatin je lijek koji se koristi za snižavanje kolesterola.

Kinezi ga hvale da ima mnoge zdravstvene prednosti. Posebno ga promiču kod mršavljenja, smanjivanje kolesterola i kod kardiovaskularne zaštite.

U dobro prokuhanu vodu od 0,5 l stavite jednu čajnu kuglicu Pu-erh čaja. Nakon dvije do pet minuta odstranite/odcijedite čaj te ga možete konzumirati. Ukoliko želite gorak okus čaja držite ga u vrućoj vodi više od 5 minuta.

Po želji možete staviti šećer, med ili mlijeko.

Vodu morate dobro prokuhati u zapremninu od 0,5 l stavite jednu čajnu kuglicu „Pu-erh“ te kada se kuglica potpuno rastvori procijedite i bacite prvu vodu. Nakon toga ocijeđene listiće stavite u čistu vruću vodu te ih odstranite nakon dvije do pet minuta.

Po želji možete staviti šećer, med ili mlijeko.

Gdje kupiti?

Pu-erh crni čaj, gdje i kako kupiti?

Saznajte i pronađite najbližu ljekarnu, biljnu ljekarnu, dućan gdje možete nabaviti ovaj odličan čaj.
Gdje kupiti?