Berba Gospine trave 2017.

Gospina trava vrlo je najpoznatiji prirodni lijek protiv depresije. Biljni je antidepresiv koji poboljšava raspoloženje i umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Također pomaže kod srednje i teških depresija, neutemeljenog straha i poremećaja spavanja. Preporučljiva je za žene u predmenopauzi te se u pravilu se čaj pije tri puta dnevno.

Pri normalnoj uporabi nisu zamijećeni neki negativni efekti, iako gospina trava jako utječe na druge lijekove i njihovu djelotvornost, posebno kontracepcijskih pilula, lijekova za tretiranje tumora ili onih za liječenje HIV-a. Gospina trava posve je bezopasna i netoksična, no ako uzimate neke lijekove, uvijek se morate savjetovati sa stručnom osobom o tome smije li se lijek kombinirati s gospinom travom.Također, poznato je kako gospina trava čini kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost, zbog toga je vrlo važno izbjegavati sunce za vrijeme korištenja biljke.
Za dodatne informacije (Inbox).

Priprema čaja:
U 2 dcl vruće vode (80-100 °C) nasipati jednu malu čajnu žlicu gospine trave (1 do 2g) te ostaviti poklopljenu 15-20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Čaj od gosipne trave možete zasladiti po želji.

Berba Majčine dušice za “Pampa-tea” čajne mješavine 2017.

Majčina dušica najčešće se koristi u mješavinama s drugim biljkama.

Tradicionalni biljni pripravci koriste majčinu dušicu jer se vjeruje da regulira i jača dišni sustav. Preporučuje se kod tegoba uzrokovanih bronhitisom, astmom i suhim kašljom.
Majčina dušica upotrebljava se i u pripravcima kao sredstvo za jačanje živaca te kod nesanice odraslih osoba i djece.
Eterično ulje se koristi kod problema s išijasom i reumom.

Eterična ulja majčine dušice najviše se koriste u kozmetičkoj industriji, a u novije vrijeme i u farmaceutskoj industriji za proizvodnju sirupa.

Primjenjuje se kao mirodija za juhu, tjestenine, roštilj te kod raznih gulaša i paprikaša. Isto tako dodaje se za pripremu domaćih likera, kao i za domaću izradu sapuna.

Majčina dušica u BRONHITKU

Ova biljka je najviše zastupljena u našoj mješavini domaćeg čaja „BRONHITKO“ gdje se nalazi zajedno sa trputcom, biljkom i korijenom sljeza te bazgom. Tradicionalno se vjeruje da ova kombinacija biljaka smanjuje tegobe uzrokovane kašljem, bronihitisom i astmom. Može se piti u neograničenim količinama. Slatkastog i finog je okusa te ga djeca obožavaju. U ljetnim mjesecima može se piti kao i hladan napitak.

Više o majčinoj dušici: https://pampatea.com/blog/predstavljam…