Čaj od vrbovice

Epilobium parviflorum L.

Čaj od vrbovice najviše se preporuča kod muškarca koji imaju poremećaje prostate.

Čaj od vrbovice

Čaj od vrbovice primjenjuje se kao najkvalitetniji biljni pripravak kod upale i problema sa mokraćnim kanalima kod muškaraca. Prema istraživanjima dokazano je da se vrbovici može pojačati njezino djelovanje ukoliko se dodaju neke biljke poput koprive, korijena koprive, poljske preslice.

“Pampa-tea” Čaj od vrbovice 

Čaj od vrbovice najviše se preporuča kod muškarca koji imaju poremećaje prostate tj. vrlo brzo pomaže ljudima u oporavku od upale prostate. Studije za prostatu Centra Vancouver (in vitro) otkrili su da koncentracije ekstrakta od mlade biljke vrbovice vrlo dobro djeluju protiv abnormalnih stanica i izraslina u prostati.

Čaj od vrbovice primjenjuje se kao najkvalitetniji biljni pripravak kod upale i problema sa mokraćnim kanalima kod muškaraca. Prema istraživanjima dokazano je da se vrbovici može pojačati njezino djelovanje ukoliko se dodaju neke biljke poput koprive, korijena koprive, poljske preslice. Zato smo mi u „Pampa-tea“ napravili mješavinu domaćeg čaja „Prostatko“ kojeg karakterizira fini okus a namijenjen je muškarcima i njihovim tegobama sa prostatom. Temelj ovog vrhunskog biljnog čaja naravno je vrbovica.

Osušeni listovi vrbovice mogu se koristiti kao čaj koji ima blagotvorno djelovanje u liječenju kašlja i astme.

Zbog zanimljivog kemijskog sastava biljke, komercijalni ekstrakti vrbovice koriste se u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu, uključujući kreme, losione i maramice. Listovi vrbovice prema tradiciji stavljaju se u topli oblog jer mogu ublažiti neugodne i tvrdokorne čireve na koži. Različita stanja kože kao što su ekcemi, psorijaze i gljivične infekcije preporučaju se da se lijeće pomoću obloga od vrbovice.

Vrbovica posjeduje antimikrobno djelovanje protiv niza bakterija.  U obliku masti koristi se kao lijek za infantilnih kožnih oboljenja ( gnojnih prišteva, psorijaze, raznih kožnih gljivičnih oboljenja…)

Vrbovica je ljekovita biljka poznata od davnih antičkih vremena. Ime joj dolazi od grčke riječi  “epi” što znači ” po ” i ” lobos ” značenja ” režanj “. Vrbovica  u daljnjem slobodnom prijevodu znaći “mali cvijet” pa zbog toga ima latinski nastavak “parviflorum”.

Ona se prvi puta ozbiljnije spominje u farmakopeji 1880. godine. Kasnije je nalazimo u knjizi  “Zdravlje Božje ljekarne” autorice Marie Treben.  Tamo poznata travarica Maria Treben opisuje iskustvo svojega oca vezano za liječenje vrbovicom.

U srednjem i novom vijeku vrbovica se je najčešće primjenjivala kao oblog kod opeklina i drugih kožnih bolesti. Doseljenici iz Europe u sjevernu Ameriku koristili su čaj od vrbovice kod želučanih i bronhijalnih problema.

U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti sa medom, šećerom, stevijom ili zaslađivaćem.

Kada je najbolje ispijati čaj od vrbovice?

Nabavi čajeve

Čaj od vrbovice

PROSTATKO, biljna mješavina