Komorač, 50g

3,19  (24,04 kn) s PDV-om

Latinski naziv:  Foeniculum vulgare L.

Narodni nazivi: koromač, anason, divlja mirodija, kopar, morač, kopar, rezen.

Uskoro opširnije…

Kategorija: Oznake: ,

Opis

Narodni nazivi: koromač, anason, divlja mirodija, kopar, morač, kopar, rezen.

Latinski naziv:  Foeniculum vulgare L.

 

Zašto čaj od komorača?

Komorač biljka koja je rasprostranjena od Indije pa sve do našeg Mediterana. Osobito poznata kod nas u Dalmaciji. Možete ga nailaziti kao poludivlji grm na kamenjarima. Naraste do 2 m visine a njegov plod klasičnog je vretenastog oblika kojeg karakterizira žučkastozelenkasta boja. Danas najčešće se koristi njegov plod.

Komorač i ljekovitost

Upotreba komorača kao ljekovite biljke može se pratiti od Egipta pa sve do današnjih dana. Sjemenke komorača u prošlosti koristile su ga dojilje radi pospješivanja izlučivanja mlijeka. Cvijet komorača uzimali su kao protuotrov kod ugriza zmija. Koristio se je kod želučanih tegoba i problemima s radom bubrega. Također pučka medicina ga je hvalila jer se je vjerovalo da je dobar kod prehlade i bronhitisa. Pripisivali su mu i afrodizijačka svojstva.

Što se može raditi od komorača?

Ova aromatična biljka od najdavnijih vremena poznata je kao i povrće. Upotrebljavao se je kao jedan od začina u svim starim kuhinjama od Kine, Indije pa sve do Egipta. Poznato je da su njega u starome Rimu stavljali su u ocat ili slanu vodu i jeli uz povrće ili voće. Varivo od njegovih listova smatrano je kao vrlo ljekovit pripravak kod probavnih smetnji. Duž cijele Jadranske obale u tradicionalnim kuhinjama poznat je da se miješa sa drugim povrćem a može biti i glavni sastojak u nekim umacima.
Plodovi komorača koji dozrijevaju u listopadu služe kao glavna mirodija i začin u kuhinji. Može ga se staviti umjesto kima na kruh. Čaj od plodova komorača odlične je arome. Podsjeća na bronhi bombone te je idealan kod probavnih smetnji i dišnih puteva.

Rakija i ostale radosti od komorača

Plodovi sušenog komorača najidealniji su za izradu rakije. Poznati su i neki vrhunski likeri na bazi komorača, anisa, kima… Vrhunski dolazi kao i jedan od začina za izradu tradicionalne domaće travarice. Plodovi komorača u destilaciji sa vodenom parom daju izvrsno komoračevo eterično ulje. Eterično ulje djeluje protu upalno a između ostalog jedan je od glavnih sastojaka kod proizvodnje biljnih bombona i guma za žvakanje.

Komorač je definitivno biljka za one koji vole pustiti maštu na volju u kuhinji. Može Vam biti začin u jelima a njegovu aromu možete iskoristiti sve do izrade domaćih bombona.

Dodatne informacije

Težina 50 g
Dimenzije 50 × 50 × 50 mm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Komorač, 50g”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sastav

100% komorač
U 2 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu malu čajnu žlicu čaja od komorača (1 do 2g) te ostaviti poklopljenu 15- 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti i zasladiti po želji.

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Upit

  Vaša poruka

  Naslov

  Go to Top