fbpx

Vrkuta, 50g

Home » Proizvodi » Vrkuta, 50g

Vrkuta, 50g

19.99 kn s PDV-om

Vrkuta (Alchemilae herba L.) 

Drugi nazivi: gospin plašt, virak.

Vrkuta ili gospin plašt u tradicionalnoj medicini ima vjerovanje da najbolje rješava ženske bolesti. Regulira ženske hormone, menstrualne cikluse, jača maternicu, smanjuje obilno menstrualno krvarenje te je također korisna kod upale maternice. Idealna je biljka za žene koje žele zatrudnjeti.

Vrkuta se ne preporučuje trudnicamadojiljama i osobama s oboljenjem jetre bez konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom.

Opis

Vrkuta (Alchemilae herba L.) 

Drugi nazivi: gospin plašt, virak.

Vrkuta ili gospin plašt u tradicionalnoj medicini ima vjerovanje da najbolje rješava ženske bolesti. Regulira ženske hormone, menstrualne cikluse, jača maternicu, smanjuje obilno menstrualno krvarenje te je također korisna kod upale maternice. Idealna je biljka za žene koje žele zatrudnjeti. Vrkuta ili gospin plašt bogata je taninima, salicilnom kiselinom, eteričnim uljem, gorkim tvarima, fitosterolima, vitamin C i brojnim mineralima. Mnogi sastojci biljke, posebno tanini i gorke tvari imaju uravnotežen i regulirajući učinak na ženski reproduktivni sustav.
Za izradu čaja od vrkute najbolji je njezini list sa djelovima stabljike. Alpske odnosno gorske verzije Vrkute sadrže veće koncentracije eteričnih ulja, gorkih tvari i ostalih minerala pa se prema tome vjeruje da su kao takve verzije i ljekovitije. List i stabljika vrkute za upotrebu u čajevima beru se u periodu od lipnja pa sve do početka rujna. Nakon toga list i stabljika se suši nekoliko dana na tamnom i prozračnom mjestu.
Čaj od vrkute ne preporuča se u ranoj trudnoći jer stimulira maternicu. Mi u „Pampa-tea“ čajevima isključivo koristimo Vrkutu koja je uzgojena i brana na području Gorskog kotara. Također vrkuta ili gospin plašt je sastavni dio naše mješavine domaćeg čaja „Lady tea“ https://pampatea.com/proizvodi/mjesavine-domacih-cajeva/lady-tea-caj-za-zene/ kojeg preporučamo kod ženskih tegoba odnosno za regulaciju menstrualnog ciklusa, bolne menstruacije i ostalih tegoba kod ženskog reproduktivnog sustava. Za izradu čaja od vrkute koristi se list bez primjesa petiljke. Najljekovitji i najkvalitetniji dijelovi vrkute svakako su njezini listovi. Listovi vrkute bogati su mineralima, taninima, salicilnim kiselinom. Zbog toga uvijek je dobro brati mladi list vrkute jer je najsigurnije da obiluje ljekovitim svojstvima.
Odlična je u kombinacijama sa nevenom, rusomaćom, mentom, matičnjakom i stolisnikom.
Zanimljivo je da su u vrkutu vjerovali alkemičari odnosno da njezine kapi imaju tajanstvenu i čarobnu moć da pretvara metale u zlato.

Vrkuta se ne preporučuje trudnicamadojiljama i osobama s oboljenjem jetre bez konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom.

Dodatne informacije

Težina50 g
Dimenzije50 × 50 × 100 mm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Vrkuta, 50g”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sastav

100% vrkuta
U 2 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu malu čajnu žlicu čaja od vrkute (1 do 2g) te ostaviti poklopljenu 15- 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti i zasladiti po želji.

Vaše ime (obavezno)

Vaš email (obavezno)

Upit

Vaša poruka

Možda će vam se također svidjeti…

X