Yerba Mate čaj, 100g

Yerba Mate čaj, 100g

6,99  (52,67 kn) s PDV-om

Yerba Mate ili Mate čaj (Ilex paraguariensis) sadrži 24 vitamina i minerala, 15 aminokiselina te obilje antioksidansa. Potrošnja yerba mate daje antioksidativne prednosti za tijelo. Istraživanja su pokazala da yerba mate može smanjiti rizik od dijabetesa i visokog šećera. Mate čaj također sadrži tvari koje djeluju za suzbijanje apetita te ga je moguće koristiti kao takvog kod mršavljenja.

Korištenje “Yerbe mate” čaja pokazuje povećanje sitosti te usporavanje pražnjenja želuca. Yerba mate sadrži spojeve kao što polifenoli koje mogu biti korisni u smanjenjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti poput ateroskleroze.

Nalazi nekih studija istraživanja pokazuju da unos yerba mate ima blagotvoran učinak na lipidnih parametara a da to pomaže da se smanjuje LDL kolesterol u hiperkolesterolemijom kod ljudi.

Zbog koncentracija kofeina “Mate čaj” tradicionalno se pije u južnoj Americi da bi se poboljšala koncentracija i smanjio umor.

 • I klasa yerba mate čaja
 • smanjivanje kolesterola
 • odličan za detoksikaciju organizma (sadrži puno antioksidansa)
 • pomaže kod mršavljenja
 • kod poboljšavanja koncentracije i smanjivanju umora

Opis

Yerba mate ili Paragvajski čaj vrlo je popularan i omiljeni napitak u Južnoj Americi a posebice u Argentini, Boliviji, Brazilu, Urugvaju, Paragvaju i Čileu. Često se koristi i u Siriji gdje se uvozi iz Argentine. Yerba mate je biljka (Ilex paraguariensis) koja se uzgaja i obrađuje isključivo u Južnoj Americi.

Najveće plantaže “Mate čaja” nalaze se u sjevernoj Argentini (pokrajinama Corinetes i Misiones), Paragvaju, Urugvaju i južnom Brazilu ( pokrajinama Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná i Mato Grosso do Sul).

Uzgajivači mate čaja poznati su pod imenom yerbateros  ili ervateiros.

Postoji nekoliko vrsta Mate čaja. Razlika Mate čaja je u metodama sušenja. Najčešći i tradicionalni način sušenja je kod obrade jakim dimljenim postupom sušenja gdje se koristi drvo (barbacoa), a Mate lišće se osuši u roku od 8 do 24 sata. Odlika ovog postupka dobivanje Mate čaja koji poprima gorkasti okus.

U novije vrijeme za sušenje Mate čaja koriste se sušare na protočni suhi zrak. Ovakvim tipom sušenja dobivaju se blage verzije “Mate čajeva”. Jedan od bitnijih faktora za okus Yerbe mate je i područje uzgoja. Dokazano je da ženske bilje Mate čaja sadrže manje kofeina u sebi te su kao takve manje gorkastog okusa od muških biljaka. Yerba mate ima blagi gorak okus zbog visokog sadržaja tanina u lišću.

Istraživači su otkrili da mlado lišće “Mate čaja” ima više tanina od lišća iz starijeg, zrelijih stabala. Osim toga, proizvodi sa većeom količinom petiljki i grančica obično će imati više drvenkasti okus nego kao od čistog lista mate čaja.

Yerba Mate daje snagu kave, zdravlje biljnog čaja i euforiju čokolade

Mate drvo prirodno sadrži 24 vitamina i minerala, 15 aminokiselina te obilje antioksidansa. Potrošnja yerba mate daje antioksidativne prednosti za tijelo. Istraživanja su pokazala da yerba mate može smanjiti rizik od dijabetesa i visokog šećera.

Mate čaj također sadrži tvari koje djeluju za suzbijanje apetita te ga je moguće koristiti kao takvog kod mršavljenja. Korištenje “Yerbe mate” čaja pokazuje povećanje sitosti te usporavanje pražnjenja želuca.

Yerba mate sadrži spojeve kao što polifenoli koje mogu biti korisni u smanjenjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti poput ateroskleroze.

Nalazi nekih studija istraživanja pokazuju da unos yerba mate ima blagotvoran učinak na lipidnih parametara a da to pomaže da se smanjuje LDL kolesterol u hiperkolesterolemijom kod ljudi.

Zbog koncentracije kofeina “Mate čaj” tradicionalno se pije u južnoj Americi da bi se poboljšala koncentracija i smanjio umor.

Dodatne informacije

Težina 100 g
Dimenzije 50 × 40 × 200 mm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Yerba Mate čaj, 100g”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sastav

yerba mate
Priprema čaja: Tradicionalno “Mate čaj” priprema se rinfuzno. Postoje posebne posudice tikvice ili “calabase”  koje postoje za pijenje mate čaja zajedno sa modificiranim metalnim slamčicama koje zovu “bombilla”. U Južnoj Americi imate dva glavna načina za piće “Mate čaja”. Može se pripremati vrući ili hladni. Kada koristimo izraz Mate, to znači da ga pripremamo vrućeg. Kada koristimo pojam Tereré (te-er-re) to znači pripremamo ga hladnog odnosno stavljamo ledeno hladnu vodu ili kombiniramo sa voćnim sokom. Priprema čaja kada nemate tradicionalnu posudu bombillu. 1-2 grama  čaja stavite na 2 dcl vruće vode. Vruća voda ne bi smjela biti veća od 80 stupnjeva. Ukoliko su veće temperature vode čaj će biti vrlo gorak. Nakon 5 minuta čaja ocijedite i slobodno po želji zasladite šećerom, medom ili stevijom. “Mate čaj” također se preporuča da se kombinira sa mentom ili nekim drugim ljekovitim biljkama. Ukoliko ga želite piti kao hladan napitak preporučamo se da si nabavite posude  za ispijanje mate čaja (calabase I bombillu). U posudu se stavlja hladna voda ili još bolje voćni sok. Najčešće u Argentini stavljaju ohlađenu limunadu što daje čaju slatkoću i svježinu.

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Upit

  Vaša poruka

  Naslov

  Go to Top