Slatki korijen, 50g

Slatki korijen, 50g

3,19  (24,04 kn) s PDV-om

Slatki korijen ili sadić je vrlo interesantna biljka te ga preporučujemo pijuckati svaki dan zbog njenog slatkastog i finog okusa. Poboljšat će vam probavu, ojačati će organizam i uvečer će vas njegov slatkasti okus malo i opustiti.

Kategorija: Oznaka:

Opis

Što je Slatki korijen?

Slatki korijen (Liquiritiae radix L) u našim krajevima još je poznat kao sladić. Biljka slatkog korijena rasprostranjena je po čitavom svijetu. Prva saznanja o korištenju slatkog korijena datiraju iz Grčke. Sami naziv slatki korijen potječe iz grčkih riječi Glycos (slatko) i rhiza (korijen). Osim što se spominje u antičkoj tradicionalnoj medicini također vrlo je popularan i u kineskoj medicini.

Antička medicina slatki korijen je koristila kod liječenja grudi i respiratornih bolesti, a čini se da se koristio kao lijek za Addisonovu bolest. Kineska medicina koristi ga (prema Shen Nong Ben Cao Jing) kao svojstvo za poboljšanje života, poboljšanje zdravlja, liječenje ozljeda ili oteklina i kod detoksikacije.

Što je u njemu najbitnije?

Danas industrija najviše koristi ekstrakt slatkog korijena. Najljekovitiji dio slatkog korijena je njegov korijen. Najpoznatija i najbitnija komponenta u njemu je glicirizin i njegova gliciretinska kiselina. Navedene komponente danas se koriste najviše u prehrambenoj industriji kao prirodni zaslađivači.  Njegove ekstrakte možemo u manjim količinama pronaći u proizvodnji peciva, alkoholnih pića, bezalkoholnim pićima, raznim začinima, dodacima prehrani i slatkišima. Zanimljivo je i to da glicirzin spada u aromatično sredstvo koje ima kategoriju sigurnih industrijskih dodataka.

Slatki korijen u funkciji liječenja?

Zadnjih dvadeset godina provode se mnoga znanstvena istraživanja na slatkom korijenu. Istraživanje se provode ne samo na njegovom korijenu nego i na stabljici i listu. Prema tim istraživanjima ima veliki raspon djelovanja.
Nove spoznaje kažu da pozitivno utječe kod umanjivanja tegoba s čirevima na želucu. Odlično djeluje i u kombinaciji s biljkama za otvaranje probave.

Jedan je od bitnijih sastojaka našoj mješavini domaćeg čaja „Otvorko“. Može imati spazmolitičko djelovanje (opuštanje mišića) na donji dio crijeva; što je moguće povezano i s laksativnim učincima te sa smanjenjem grčeva.

Neka istraživanja zbog vrlo slatkog spoja glicirizina i njegove kiseline tvrde da može ublažavati tegobe kod nesanice i depresije.

Prema znanstvenim člancima ekstrakti slatkog korijena mogu ublažiti štetne učinke hiperglikemije na aterosklerozu.

Najnovija istraživanja slatkog korijena provode se te ukazuju kako on pozitivno utječe na jačanje imunološkog sustava odnosno kako djeluje antibakterijski i antiviralno.

Zaključak o slatkom korijenu

Slatki korijen ušao je u naše domove u obliku dodataka u prehrambenoj industriji te ga nesvjesno konzumiramo svaki dan. Međutim, farmaceutska industrija vrši opsežna istraživanja na njegovim spojevima. U skoroj budućnosti pojavit će se mnogi preparati na bazi slatkog korijena koji će pomagati u liječenju mnogih bolesti.

Čaj od slatkog korijena je vrlo interesantna biljka te ga preporučujemo pijuckati svaki dan zbog njenog slatkastog i finog okusa. Poboljšat će vam probavu, ojačati će organizam i uvečer će vas njegov slatkasti okus malo i opustiti. Može se piti neograničeno jer nema nikakvih nuspojava te ne umanjuje vrijednost lijekova.

 

Dodatne informacije

Težina 50 g
Dimenzije 50 × 50 × 100 mm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Slatki korijen, 50g”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sastav

100% slatki korijen
U 2 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu malu čajnu žlicu čaja od slatkog korijena(1 do 2g) te ostaviti poklopljenu 15- 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti i zasladiti po želji.

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Upit

  Vaša poruka

  Naslov

  Go to Top