Sljez bijeli – što znamo o bijelom sljezu?

Bijeli sljez (Althaea officinalis L.) biljka koja je rasprostranjena po čitavom svijetu i vrlo je popularna u tradicionalnoj medicini, farmaciji i kulinarstvu. Priča o korijenu bijelog sljeza seže još iz predantičkog doba Egipćana gdje se zajedno sa medom koristio pri problemima sa dišnim putevima.

Spominju ga antički Rimski pisci kao jednu od delicija u hrani.

Dioscorides ga veliča kao lijek, a u drevnim danima ne samo da je cijenjen kao lijek nego je vrlo popularan kao ukrasno bilje.

Plinije je rekao: “Tko će uzeti žlicu sljeza tog će dana biti slobodan od svih bolesti koje mogu doći do njega”.

Srednjovjekovni arapski liječnici spominju ga u svojim medicinskim knjigama gdje opisuju izradu toplog obloga od pripravka lišća sljeza za suzbijanje upala.

Korijen bijelog sljeza tvori zaštitni sloj na usne i sluznicu ždrijela te umiruje kašalj i upalu. Čaj od korijena i biljke sljeza ima izuzetno protupalno djelovanje na dišnje puteve, smanjuje i potiskuje frekvenciju kašlja te je dobar imunostimulans.

Sljez pripada među najvrednije ljekovite biljke.

Korijen sljeza, biljka zajedno sa listovima i cvijetovima vrlo je popularana u tradicionalnoj medicini dok moderna farmcija potvrđuje njegovo pozitivno djelovanje na dišne puteve. Prema novim istraživanjima korisiti se najviše u preparatima za liječenje astme, cistitisa, dizenterije te kod iritacije sluznice želuca.

Korijen bijelog sljeza tvori zaštitni sloj na usne i sluznicu ždrijela te umirje kašalj i upalu. Čaj od korijena i biljke sljeza ima izuzetno protupalno djelovanje na dišnje puteve, smanjuje i potiskuje frekvenciju kašlja te je dobar imunostimulans.

Pojedine regije u svom tradicionalnom kulinarstvu ga priređuju i jedu u sirovom obliku.

Priprema jela od korijena sljeza:

  • sljez se najprije se oguli,
  • zatim se izreže na tanke kriške te se kuha oko 20 minuta sa malo vode,
  • dobiveni zgusnuti koncentrat prži se na luku i maslacu do zlatnožute boje.

Od kuhanog korijena sljeza sa šećerom proizvode se omiljeni slatkiši i bomboni (marshmallow).

Mladi proljetni listovi su također jestivi, oni se usitnjeni dodaju juhama ili umacima radi povećanje gustoće.

Američki autori preporučuju ukiseljene cvijetne pupoljke kao nadomjestak za kapare.

U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Čaj se ne pije zaslađen, ali slobodno možete ocijediti malo limuna. Tih 8 dcl možete piti tokom dva dana.
Sljez se najprije se oguli zatim se izreže na tanke kriške te se kuha oko 20 minuta sa malo vode. Dobiveni zgusnuti koncentrat prži se na luku i maslacu do zlatnožute boje.

Sljez (korijen i lišće) jedni su od glavnih sastojaka našeg popularnog biljnog čaja Bronhitko gdje ga koristimo kod problema sa dišnim putevima.

Bijeli sljez je jedna od rijetkih ljekovitih biljaka kojoj nisu dokazane nikakve nuspojave.

Ukoliko imate bilo kakvih saznanja o bijelom sljezu vezano za tradiciju, kuhanje ili lijećenje slobodno nas kontaktirajte.

Više o kombinaciji bijelog sljeza sa drugom biljkama pogledajte u sastavu Bronhitka.

Priprema čaja:Priprema čaja: U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti sa medom, šećerom, stevijom ili zaslađivaćem. Ako ćete umjesto šećera staviti med klinci će ga obožavati.