Bazga – kraljica mirisa i okusa!

Bazga, zova, bezeg, zova, zovina, bazgovina je biljka koja je poznata i cijenjena od davnina. Nalazimo je na području čitave Europe. Mnogi drevni predkršćanski Europski narodi prepisalivali su joj božanstvena svojstva i mistične moći. Danas postoji mnoga pismena i usmena predaja o toj prekrasnoj grmolikoj biljci. Nekada se vjerovalo da staro drvo od bazge štiti od zla odnosno vještica. Cvijet bazge je prekrasne svijetložućkaste boje kojeg karakterizira slatkasti miris i okus svježeg ranojutarnjeg ljeta kako ga opisuju neke pjesme.

U našim krajevima korisiti se cvijet bazge ljekraničkog naziva Flowers Sambuci. Sviježi cvijet bazge je popularan za izradu sokova, dok se sušenjem dobiva izuzetan biljni čaj.

Svaki narod u Europi nešto radi od bazge. Tako Francuzi tradicionalno proizode likere, Nijemci sirupe i jogurte dok Šveđani su razvili posebno tradicionalo piće koje se naziva Akvavit koji se prvi put spominje u 15 st.

Od bazge se još rade vina, dodaje se u razne marmelade te služi kao bojilo u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Biljni čaj od bazge preporučuje se kod bronhitisa, kašlja, upale grla, astme, početne upale pluća, jake hunjavice, teškog disanja i peludne groznice.

Prema tradiciji i u knjigama o ljekovitom bilju tvrdi se da je čaj od cvijetova bazge izvrstan pripravak protiv prehlade i gripe. Djelotvorne tvari u cvijetu bazge imaju veliki značaj u poticanju znojenja, a preporučuje se još i kod:

•    bronhitisa,
•    kašlja,
•    upale grla,
•    astme,
•    početne upale pluća,
•    jake hunjavice,
•    teškog disanja,
•    peludne groznice.

Bazga više samo nije dio tradicionalnog vjerovanja nego je svakim danom potvrđuje i moderna znanost.

Mi u Pampi koristimo cvijet bazge u našim čajnim mješavinama jer daje posebnu slatkastu notu, a opet je sjajnog djelovanja na organizam.

Volimo njezinu boju, okus i miris te cvjetiće bazge (prosijane I. klase cvijetića) možete pronaći u našim biljnim čajnim mješavinama, a ponajviše u našem odličnom, finom Podravskom čaju i Bronhitku.

Bazgu možete pripremiti kao fini ledeni čaj, kao sok, kao liker (od cvijeta ili bobica bazge). U svim kombinacijama je odlična je i korisna biljka.

U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Čaj se ne pije zaslađen, ali slobodno možete ocijediti malo limuna. Tih 8 dcl možete piti tokom dva dana.
Potopiti 40 cvijetova u 3 litre vode i ostaviti 24 sata da odstoji. Nakon toga prokuhati 5l vode sa 4 kg šećera i to isto ohladiti. Sve to zajedno pomiješati. Uz miješanje dodati limun (po želji, mi ga stavimo oko 1/2kg) i/ili limunsku kiselinu te sve to dobro još jednom promiješati. Dobije se oko 9-10l soka.
U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta te ga procjedite.Nakon toga dodajte nekoliko kockica leda te pustite da odstoji nekoliko minuta. Ako Vam nisu pri ruci ledene kockice stavite ga u hladnjak i pustite da odstoji 1h. Slobodno dodate limun (ocijedite ga ili dodajte štangicu na vrh)