Kamilica – zašto je Hrvatska kamilica najbolja kamilica na svijetu?

Za one koji ne znaju kamilica (latinski Matricaria chamomilla L.) je jedna od najpopularnijih ljekovitih biljaka u svijetu. Njezino prirodno stanište je Europa i Azija. Postoje dvije vrste kamilice: intenzivno uzgojena kamilica i divlja kamilica. Razlika je u tome što intenzivno uzgojena kamilica sadrži više eteričnih ulja nego divlja.

Prosječna količina eteričnih ulja kamilice, koja se intenzivno uzgaja u Hrvatskoj varira od 0,3-1,3%. Količina i kvaliteta ulja ovisi o načinu uzgoja, klimi, berbi, sušenju i preradi.

Kamilica, koja se uzgaja u Hrvatskoj sadrži veliku količinu eteričnih ulja zbog primjena novih tehnologija u uzgoju, berbi, sušenju i preradi. Primjena i poznavanje ovih tehnologija daju bolju kvalitetu i iskoristivost naše kamilice od ostale kamilice uzgojne u drugim dijelovima svijeta i ona se smatra kao jedna od najboljih na svjetskom tržištu i priznata je od strane mnogih renomiranih proizvođača čajeva.

Biljni čaj od kamilice preporučuje se kod smanjivanja svih vrsta upala, gripe, prehlade, a služi za jačanje imuniteta.

Čaj od kamilice je blagotvoran, lagan, slatkastog okusa i mirisa.

Najbolji užitak ili upotreba čaja u terapeutske svrhe dobiva se u obliku klasičnog rinfuznog pakiranja, gdje su zastupljenje samo glavice kamilice bez velikih primjesa peteljki. Boja tih glavica mora biti u nijansama svijetlo žute, zlatno žute, zelenkasto žute boje sa bijelim cvijetićima.

Biljni čaj od kamilice preporučuje se kod smanjivanja svih vrsta upala, gripe, prehlade, a služi za jačanje imuniteta. Ona ima širok spektar djelovanja a vrlo je popularna u narodnoj medicini, kulturi, tradiciji i prehrani u Europi.

Kamilica u BRONHITKU

Mi u “Pampa-tea” obožavamo kamilicu i stavljamo je u gotovo sve naše proizvode. Ne samo što je smatramo jednom od najljekovitih i najkvalitetnijih bilja koje raste kod nas, nego zato jer nam je ukusna i svakom našem čaju daje posebnu dozu orginalnosti. U #Bronhitku se nalazi zato jer se sa njom povećava učinkovitost i borba kod problema sa bronhitisom, astmom i kašljem. Kamilica smiruje kašalj i upalu dišnih puteva.

Priprema čaja: U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti sa medom, šećerom, stevijom ili zaslađivaćem. Ako ćete umjesto šećera staviti med klinci će ga obožavati.

Saznajte više o Bronhitku