Majčina dušica

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) označena je kao polutrajni grm, visine oko 30 cm sa slabo odrvenjenom, uspravnom ili puzavom stabljikom. Okrugla je ili četvrtastog oblika ovisno o staništu na kojem raste. Lagano je gorka, mirisa i aromatičnog okusa poput limuna koji daje jedinstvenu posebnost toj biljci. Alpski oblici te biljke imaju jači miris i trajniji okus pa su sigurno i jačeg djelovanja. Listovi majčine dušice nejednakog su oblika (od linearnog do okruglastog) veličine 5-15 mm. Svijetlocrvene do tamnocrvene boje su mali cvijetovi koji se razvijaju na vrhovima ogranka, a okupljeni su u okruglim cvjetićima.

Majčina dušica voli posve sunčani položaj i rahlo, dobro drenirano tlo. Ljeti je treba češće obrezivati, osobito kada cvate. Različite vrste pronalazimo posvuda, na sunčanim travnatim obroncma, krškim stijenama i na šumskim obroncima od nizine pa sve do visokog gorskog pojasa.

Aktivne tvari majčine dušice su eterična ulja (Oleum Serpilly) kojih osušena biljka sadrži od 0,1-0,6%. Glavni sastojci eteričnih ulja su linaol (22-44%), karvakol (3-33%), timol (1-4%) koji imaju veliku dezinficirajuću moć, te geranoil, borenol i cieneol. Usto sadrži triterpenske kiseline, gorke tvari (neistraženi glikozoid), trjeslovine (do 7%) npr. ružmarinsku kiselinu, brojne flavonoide i kiseli saponin.

Tradicionalni biljni pripravci koriste majčinu dušicu jer se vjeruje da regulira i jača dišni sustav. Preporučuje se kod tegoba uzrokovanih bronhitisom, astmom i suhim kašljom.

Najčešće se koristi u mješavinama s drugim biljkama. Eterično ulje se koristi kod problema s išijasom i reumom. Eterična ulja majčine dušice najviše se koriste u kozmetičkoj industriji, a u novije vrijeme i u farmaceutskoj industriji za proizvodnju sirupa. Tradicionalni biljni pripravci koriste majčinu dušicu jer se vjeruje da regulira i jača dišni sustav. Preporučuje se kod tegoba uzrokovanih bronhitisom, astmom i suhim kašljom.

Majčina dušica upotrebljava se i u pripravcima kao sredstvo za jačanje živaca te kod nesanice odraslih osoba i djece. Primjenjuje se kao mirodija za juhu, tjestenine, roštilj te kod raznih gulaša i paprikaša. Isto tako dodaje se za pripremu domaćih likera, kao i za domaću izradu sapuna.

Majčina dušica u BRONHITKU

Ova biljka je najviše zastupljena u našoj mješavini domaćeg čaja „BRONHITKO“ gdje se nalazi zajedno sa trputcom, biljkom i korijenom sljeza te bazgom. Tradicionalno se vjeruje da ova kombinacija biljaka smanjuje tegobe uzrokovane kašljem, bronihitisom i astmom. Može se piti u neograničenim količinama. Slatkastog i finog je okusa te #Bronhitka djeca obožavaju. U ljetnim mjesecima može se piti kao i hladan napitak.

Priprema čaja: U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti sa medom, šećerom, stevijom ili zaslađivaćem. Ako ćete umjesto šećera staviti med klinci će ga obožavati.

Saznajte više o Bronhitku