Menta čaj

 Čaj od mente

Menta ili paprena metvica (Mentha piperita L.) poznata je u tradicionalnoj medicini i pučkoj predaji kao jedna od najljekovitijih biljaka na ovim prostorima.

Menta čaj

Naši preci su je uvelike koristili za opuštanje, smirenje te kod probavnih smetnji. Današnja saznanja iz moderne farmacije govore u prilog tome kako je menta jedna od bitnijih biljaka koja se može koristiti kod poremećaja rada jetre i žući.

“Pampa-tea” Čaj od mente 

Menta ili paprena metvica poznata u tradicionalnoj medicini i pučkoj predaji kao jedna od najljekovitijih biljaka na ovim prostorima.

Naši preci su je uvelike koristili za opuštanje, smirenje te kod probavnih smetnji. Današnja saznanja iz moderne farmacije govore u prilog tome kako je menta jedna od bitnijih biljaka koja se može koristiti kod poremećaja rada jetre i žući.

Najljekovitiji dijelovi biljke mente su njezini listovi.

Kvaliteta čaja od mente ovisi o načinu uzgoja, vremenu branja, tipu tla te podneblju gdje se uzgaja. Ovu plemenitu biljku mi u «Pampa-tea» već 16 godina godina uspješno uzgajamo na Podravskim poljima. Naša znanja o načinu uzgoja i prerade godinama smo usavršavali da bi smo Vam mogli ponuditi najbolje od mente. Osim pažljive berbe koja se vrši od lipnja pa sve do kraja kolovoza, usavršili smo način sušenja i prerade tako da ona ne izgubi svoja nutritivna svojstva. Posebnim mukotrpnim načinom odabira sušenih listova te njihovim odvajanjem od peteljke i stabljike dobili smo prvoklasni čaj od mente. Cilj ovakve prerade je bio taj da se očuva njezina svježina, okus i intenzivan miris.

Karakterističan izgled našeg čaja od mente gdje se vide samo listovi prepoznaju mnogi kupci te mu daju vrlo visoke ocijene. Njezin intenzivan miris koji u početku grije nepce, a nakon nekoliko sekundi ga počinju hladiti, ugodno će Vas iznenaditi i osvježiti.

Naš čaj od čistog lista mente naglo će Vas opustiti i pripremiti za spavanje, umiriti će Vam želudac i naravno detoksicirati metabolizam. Čaj od mente može se piti neograničeno. Preporučamo ga svim uzrastima.

U 8 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu veliku jušnu žlicu te ostaviti poklopljeno 20 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti sa medom, šećerom, stevijom ili zaslađivaćem. Ako volite da prevladava kiselkasta kombinacija slobodno možete dodati malo limuna, ali nemojte pretjerivati. Kao hladni napitak pije se tokom dana ili večeri uz obavezno stavljanje u hladnjak. Tada se može ispijati u bilo koje doba dana.

Kada je najbolje ispijati čaj od mente?

Podijeli na društvenim mrežama