domaći čajevi

Domaći čajevi dio su naše kulture i tradicije. Izrada domaćih čajeva stoljećima u našim krajevima prenosila se usmenom predajom. Tradicionalni biljni čajevi ne izrađuju se od biljke zelenog čaja (Camellia sinensis L.). Izrada domaćih čajeva (odnosno uvaraka) bazira se od ubiranja ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Odabir biljaka za izradu čajeva naši preci brali su u okolini kojoj su prebivali.

Prepoznavanje domaćih čajeva

Prepoznavanje bilja osnova je za izradu domaćih čajeva. Ljekovito, začinsko i aromatično bilje iz kojih se izrađuju domaći čajevi beru se ili uzgajaju na nezagađenim područjima diljem zemlje. Kod izrade naših domaćih čajeva koristi se korijen, stabljika, list, cvijet, plod ili kora.

Bilje, koje želimo pripremati za čajeve, mora biti pravilno ubrano, i to u doba, kada su na njima razvijeni svi dijelovi. Ovo je bitno zbog prepoznatljivosti same biljke. Zeljaste bilje se u pravilu čitave sabiru, odnosno sa njezinim nadzemnim dijelovima. Kod drvenastih biljka sabiremo njihov cvijet, list ili koru. Cvijet se bere kada je ono u najboljem cvatu dok se listovi bilja beru kada pravilno dozriju. Kora se sabire, odnosno guli kad u njoj ima jako puno sokova.

Sušenje i spremanje bilja za domaće čajeve

Nakon što smo biljku prepoznali i ubrali trebamo je pravilno osušiti. Tradicionalno kod nas, sušenje bilja odvija se na tavanima. Zašto na tavanima? Tavani su prostrani prostori i u njima nema puno svijetla. Uvijek u pravilu u njima ima manje vlage u zraku nego u ostalim prostorima u kući. Kod ljekovitog bilja bitno je da se suši na tamnom i prozračnom mjestu. Kod ovog tipa sušenja održe se najbolje karakteristike biljke koje kasnije koristimo kod izrade čajeva. Prirodno sušenje dugotrajni je i jako osjetljiv proces na kojem nema mjesta pogrešci. Ukoliko se bilje pravilno i ravnomjerno ne osuši, treba se baciti! Zato treba biti siguran da je biljka pravilno posušena. Najbolji pokazatelj pravilnog sušenja je taj da je biljka sačuvala svoju prirodnu boju, miris i okus kao kad je svježa. Kada se bilje posuši ono se mora pravilno i skladištiti, odnosno pospremiti u odgovarajuću prostoriju i posudu. Tada možemo početi uživati u vlastitim domaćim čajevima.

Kako se pravilno čuva čaj kada je pravilno osušen? 

Neko glavno pravilo za skladištenje domaćih čajeva (čak i za prave vrste čaja) je stavljanje u čiste vreće ili kutije od papira, kartona, staklenki (ali tada se treba čaj čuvati na tamnom mjestu – špajzi, podrumu ili tavanu gdje nema puno svjetla). Kod stavljanja u kutije ili vreće bilje se sabija da se istisne što više zrak. Kod istiskivanja zraka bilje može dugi niz godina biti uskladišteno, a da se pritom puno ne izgubi njihova funkcija (aroma, ljekovitost, boja, miris…).

domaći i biljni čajevi

Zaključak

Ukoliko se zadovolje svi navedeni parametri, može se pristupiti izradi domaćeg čaja. Dobra sirovina daje vrhunski biljni čaj. Vrhunski domaći čajevi u svijetu i kod nas karakterizira domaći tip izrade. Prepoznatljivi su po tome da imaju izvorni okus, miris i boju koju biljka daje, a da se pritom dodatno ne aromatizira ili dodaju umjetne tvari.

Podijeli na društvenim mrežama