Čaj od nevena

Kako si možete pomoći pomoću ovog odlične ljekovite biljke

Neven jedna je od najpoznatijih ljekovitih biljaka na svijetu.  Osim što je ljekovit često ga vidimo kao ukrasnu biljku u vrtovima i balkonima. Vrlo je prepoznatljiva biljka koja ima karakteristični cvijet narančaste-žute boje. Neven dosegne visinu od 30 do 60 cm. Možemo ga naći pod nazivima poljski neven, kalendula, žutelj, poljski ognjac, zimorod i tako dalje.

neven cvijet

Koji je dio nevena najljekovitiji?

Čitava biljka uljasto je ljepljiva i ugodnog mirisa. Za potrebe farmaceutske, prehrambene i kozmetičke industrije danas se on uvelike uzgaja diljem svijeta. Najljekovitiji dio nevena je sigurno njegov cvijet. Neven se bere od lipnja pa sve do sredine listopada. Bere se najčešće po jakom suncu jer se vjeruje da tada ima najviše ljekovitih svojstva. Postoje nekoliko sorti nevena. Tako u našim krajevima možete pronaći neven koji ima pune cvjetne glavice, sa svijetlim ili tamnim prašnicima. Ljekovitost tih vrsta nevena je podjednaka.

Neven i narodna medicina.

Čaj od nevena koristi se nesmetano. Jedino se ne preporuća trudnicama i dojiljama. Osim toga nema nikakvih nuspojava te ne umanjuje vrijednost drugih lijekova. Vjeruje se da čaj od cvijeta nevena odlično pročišćuje krv, poboljšava cirkulaciju i pospješuje zacjeljivanje rana. Kao čaj ili u mješavini domaćih čajeva koristi se kod oboljenja želuca, grčeva u želucu i čira na želucu. Također koristi se i kod upala debelog crijeva te problema sa krvavom mokraćom i dobar je kod virusnih oboljenja i bakterijskih infekcija.

Nevenova mast i tinktura

Jedan od najpoznatijih proizvoda nevena je sigurno njegova mast. Stoljećima nevenovu mast su koristili ljudi da bi brže i lakše zacijelile rane od različitih posjekotina. Mast od nevena odličan je preparat kod upale vena, otvorenih čireva na venama, fistula, ozeblina i rana od opekotina. Također ona je odlična kao pomoćno sredstvo kod gljivičnih oboljenja nogu.

Neven se koristi i za izradu tinktura. Tinktura nevena služi kod liječenja rana odnosno kontuzija, podlijeva, istegnutih mišića, oteklina i prišteva.

čaj od nevena
plantaža nevena

Način upotrebe nevena

Čaj:

Priprema čaja: Priprema čaja: 1g čaja ( jednu malu žličicu nevena) prelijete sa 2dcl kipuće vode i ostavite 15-20 minuta. Zatim procijedite čaj i zasladite po želji. Osim zaslađivača možete dodati šećer, med ili steviu.

Izrada kupke:

100g suhog cvijeta nevena dovoljno je za izradu jedne kupke. 100g cvijeta nevena se namoči preko noći u hladnoj vodi. Slijedećeg dana sve se zagrije (ne prokuhavati), procijedi se i ulije vodu za kupanje.

Tinktura:

35g cvjetova nevena stavlja u 1 litru rakije. Nakon 21 dana ocijedi se te je navedena tinktura spremna za upotrebu.

Mast od nevena:

500g svinjske masti zagrijemo do visoke temperature. U vruću mast dodamo narezan neven, prepržimo ga i skinemo sa štednjaka. Pokrijemo i sve to ostavimo da stoji jedan dan. Slijedeći dan sve malo zagrijemo i procijedimo kroz lanenu krpu u pripremljene čiste posude.

Sviježi sok:

Listove, stabljike i cvjetove operemo i još vlažne procijedimo u sokovniku.