Bronhitko  – čaj kako su ga radile naše bake

Izuzetno ukusna čajna mješavina odličnog okusa i mirisa idealna za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme.

Kako se radi čaj “Bronhitko”?

U ovom postu opisati ćemo kako se radi naš čaj „Bronhitko“.

Inače „Bronhitko“ je jedan od naših najpopularnijih domaćih biljnih čajeva koji je namijenjen svim uzrastima a u kojem najviše uživaju djeca. Izuzetno ukusna čajna mješavina punog okusa i mirisa idealna za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme. Slatkastog je okusa te kod njegove pripreme ne treba posebno dodavati med, limun ili pak šećer. Ovisno o volji i želji.

BRONHITKO čaj za kašalj, astmu i bronhitis

Bronhitko je sastavljen od poznatih biljaka koje se odavno koriste za jačanje dišnih puteva tu na našim prostorima. Glavni sastojci ovog čaja čine: list trpuca, cvijet podravske kamilice, list bijeloga sljeza, korijen bijelog sljeza, cvijet crne divlje bazge, majčina dušica i prosijani list koprive. Idealan je za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme. Za ovu čajnu mješavinu upotrebljava se ljekovito te aromatično bilje koje sadrži sluzi, pektine i eterična ulja.

Kada krećemo s berbom bilja za Bronhitka?

Da bi uživali u njemu u od jeseni pa sve do proljeća, već u svibnju krećemo sa branjem i sušenjem ljekovitog bilja koje sadrži ovaj čaj. Prvo počinjemo sakupljati list mlade koprive (tada ona ima najviše eteričnih ulja i tada je najbolja za brati) pa nakon koprive počinje se brati i cvijet kamilice, dok se krajem svibnja sakuplja svježi cvijet divlje bazge. Nakon branja cvijeta crne bazge i lista mlade koprive počinje sušenje tih biljaka prirodnim putem koje traje kroz cijeli lipanj da bi postigle maksimalnu učinkovitost djelovanja tj. ljekovitost.

Početkom srpnja kreće se pak u branje majčine dušice dok kasnije potkraj istog mjeseca dolazi na red berba trputaca i lista bijeloga sljeza. Kolovoz je mjesec kada se najbolje suši i prerađuje naše ljekovito bilje. Dolaskom rane jeseni zadnji se vadi korijen bijeloga sljeza. I tada kada se sve to dobro osuši i kada se sve preradi tek se tada počinje miješati ljekovito bilje za „Bronhitka“. Tako radimo već 20 godina i nadamo se da ćemo još barem duplo više tako raditi samo da bi zadržali i zadovoljili kvalitetu koju ima.

Bronhitko biljni čaj za ublažavanje kašlja, bronhitisa i astme. Mješavina domaćeg čaja namjenen djeci i svim uzrastima. Uskusan čaj

Bronhitko čaj u piramidama

Bronhitko je izuzetno ukusna čajna mješavina punog okusa i mirisa idealna za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme.

Da bismo Vam olakšali pripremu vrhunskog biljnog čaja “Bronhitko” uveli smo novo piramidalno pakiranje čajeva. Ovim tipom pakiranja štedimo Vam vrijeme i dodatnu pripremu čaja gdje kvaliteta ostaje ista kao kod pripreme rinfuznog pakiranja. “Bronhitko” u piramidalnom pakiranju nije u mljevenom, već u sjeckanom stanju kako bi biljka, list i cvijet zadržali što izvorniji prirodan oblik. Rezane sušene biljke, listovi i cvjetovi koji se nalaze u čaju “Bronhitko” sadrže mnogo više eteričnih ulja i ljekovitih komponenti nego čajevi koji su u praškastom obliku, odnosno u filter vrećicama. Cvjetovi probrane kamilice, kockice bijelog sljeza, listići fine majčine dušice, su upravo ono što danas pravi ljubitelji biljnih čajeva traže. Sve ovo možete vidjeti i probati u jednoj maloj piramidi.

Bronhitko biljni čaj za ublažavanje kašlja, bronhitisa i astme. Mješavina domaćeg čaja namjenen djeci i svim uzrastima. Uskusan čaj

Bronhitko čaj u rinfuzi

Bronhitko je izuzetno ukusna čajna mješavina punog okusa i mirisa idealna za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme.

Zbog specifičnih metoda uzgoja, branja i sušenja u “Bronhitku” daje se i obzir kod njegove prerade da ljubitelji biljnih čajeva vide i osjete čaj koji nije u mljevenom nego u sjeckanom obliku. Cilj sjeckanog oblika prerade je sačuvati što izvornije oblik i sastav biljke da se dobije kvalitetniji prirodni okus i ne izgubi prirodna aroma i ljekovitost.

Što se to točno nalazi u čaju „Bronhitko“?

Trputac

Trputac je poznata ljekovita biljka u mnogim kulturama diljem svijeta. Koristi se u pučkoj medicini kod bilo kakvih upalnih procesa u organizmu. Širokolisni trputac ima jaka antimikrobna svojstva i jako protuupalno i analgetsko djelovanje. Ne samo da smiruje ubode insekata i površinske rane, nego sprečava i infekcije te ubrzava iscjeljenje. Preporučuje se kod upale grla, bronhitisa i astme. Pomaže sušiti suvišne sekrecije u dišnim putevima i probavnom sustavu, što je korisno u liječenju prehlade. Kod izrade čaja „Bronhitko“ koristimo samo čisti list širokolisnog trpuca ručno odvojen od peteljke.

Kamilica

Kamilica je jedna od najpopularnijih ljekovitih biljaka u svijetu. Ona ima širok spektar djelovanja i vrlo je popularna u narodnoj medicini, kulturi, tradiciji i prehrani u Europi. Hrvatska trenutno nudi najkvalitetniju kamilicu na svijetu, bogatog okusa i visoke koncentracije eteričnih ulja. “Pampa-tea” u svojim mješavinama čajeva koristi samo prvoklasni sušeni, čisti cvijet kamilice koja se uzgaja dulje od 50 godina na podravskim poljima.Podravsku kamilicu karakterizira ugodni zreli slatkasti miris. Kamilica se preporučuje za smirenje svih vrsta upala, kod viroze, gripe i prehlade, te za jačanje imuniteta i opće vitalnosti.

Bijeli sljez

Bijeli sljez je biljka koja je rasprostranjena po čitavom svijetu i vrlo je popularna u tradicionalnoj medicini, farmaciji i kulinarstvu. Čaj od bijelog sljeza ima izuzetno protuupalno djelovanje na dišne puteve, smanjuje i potiskuje učestalost kašlja, i dobar je imunostimulans.

Bazga

Čaj od suhog cvijeta bazge u našim krajevima najviše se spominje u tradicionalnim knjigama kao odlična pomoć kod respiratornih bolesti. Čaj „Bronhitko“ bogat je suhim cvijetom divlje bazge, pažljivo prosijanim i odvojenim od peteljke kako bi se dobio kvalitetan biljni čaj od crne bazge. Cvijet divlje bazge ručno je ubran na proplancima Bilogore i Kalnika te u okolici rijeke Drave. Tradicionalno se najčešće koristi kod problema sa bronhitisom, astmom i nadražujućim kašljem, i zbog toga je jedan od glavnih sastojaka našeg popularnog čaja “Bronhitko”.

Majčina dušica

Tradicionalni biljni pripravci koriste majčinu dušicu zbog vjerovanja da regulira i jača dišni sustav. Preporučuje se kod tegoba uzrokovanih bronhitisom, astmom i suhim kašljem. Majčina dušica upotrebljava se i u pripravcima kao sredstvo za jačanje živaca te kod nesanice odraslih osoba i djece. Majčinu dušicu osobno uzgajamo na podravskim poljima odvojenim od intenzivne poljoprivrede, što daje sigurnost kvalitete čaja „Bronhitko“.

Korijen bijelog sljeza

Priča o korijenu bijelog sljeza seže još iz doba Egipćana koji su ga zajedno s medom koristili kod problema sa dišnim putevima. Korijen bijelog sljeza tvori zaštitni sloj na usnama i sluznici ždrijela koji umiruje kašalj i upalu. Čaj od korijena bijelog sljeza ima izuzetno protuupalno djelovanje na dišne puteve. Smanjuje frekvenciju kašlja i dobar je stimulator imuniteta.

Kopriva

List koprive jedan je od najstarijih i najpoznatijih biljnih preparata koji se kroz povijest koristi za svakojake zdravstvene tegobe. Opće je poznata stvar da čaj od koprive jača imunitet i poboljšava krvnu sliku, ima diuretsko i umirujuće djelovanje, te smanjuje utjecaj upala. Najnovija su istraživanja pokazala da kopriva ima i odlična antialergijska svojstva. “Pampa-tea” u svojim mješavinama čajeva koristi samo prvoklasne listove koprive – ubrane u prirodi, prirodno sušene, i ručno odvojenih listova od stabljike. Mi smo posebno vezani uz koprivu jer je naša Koprivnica poznata kao grad koprive.

Način pripreme:

U 1 litru vruće vode (80-100°C) nasipati 1 veliku jušnu žlicu čaja i poklopiti. Nakon 20 minuta čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali svakako prvo probajte gutljaj – biljni su čajevi prirodno ugodnog i često slatkastog okusa. Ako volite da prevladava kiselkasta kombinacija okusa slobodno možete dodati malo limuna, ali nemojte pretjerati. Ohlađeni čaj obavezno držati u hladnjaku kako biste ga pili u bilo koje doba dana kao hladni napitak.