Liječenje gripe na prirodan način

Kako liječiti gripu pomoću našeg Podravskog čaja i Bronhitka?

Uobičajeno je da se dolaskom hladnijih dana u našim krajevima često javlja gripa. Tako je nažalost i ove godine. Uz sve to pojavio se novi oblik virusa  COVID-19 (simptomi slični klasičnoj gripi) ili u javnosti bolje poznati pod imenom “koronavirus” koji je zbog velike brzine širenja u kratkom vremenu te još uvijek nepostojanosti cjepiva za taj virus izazivao paniku među ljudima. No, ne treba stvarati nepotrebnu histeriju nego se treba držati preporuka zdravstvene organizacije i znanstvenika poput gosp. Ivana Žikića i ostalih koji daju dobre upute kako se ponašati u ovim trenutcima.

Više o uputama možete pročitati Večernji.hr portalu.

Mi se u Pampi-tea iskreno nadamo se da će uskoro za koronavirus pronaći cjepivo i da će se sve vratiti u normalu.

Do onda evo malo naših savjeta kako si pomoći kada se pojavi bilo koji tip gripe te kako ju najlakše prebroditi pomoću naših čajeva: Podravski čaj i Bronhitka

Gripa

Radi ubrzanog tempa i stila života svatko od nas trudi se izbjeći ovu neugodnu bolest. Zbog specifičnog načina liječenja kao što je npr. strogo mirovanje današnji čovjek traga za lijekovima ili preparatima koji bi umanjili simptome ili ubrzali liječenje ove bolesti.

Poznato je da trenutno ne postoje univerzalna cjepiva koja bi iskorijenili pojavu gripe. Najbolji način za izbjegavanje ove bolesti temelji se na zdravom načinu života odnosno redovitim umjerenim tjelovježbama, raznolikoj prehrani i izbjegavanju konzumiranja alkohola i duhanskih proizvoda. Svjetska zdravstvena organizacija dala je nekoliko preporuka kako se može uspješno nositi sa gripom. Njihova preporuka za brzo i uspješno liječenje gripe prvenstveno se odnosi na povećane količine unosa tekućine (odnosno korištenje raznih vrsta biljnih čajeva, vitaminskih prirodnih sokova, raznih vrsta juha… ), voća, vitamina C., kao i naravno strogo mirovanje.

Biljni čajevi

Naša tradicionalna medicina u tu svrhu osim meda, češnjaka, luka i ostalih domaćih zdravih namjernica nudi bogato znanje o ljekovitom bilju koje se može u obliku čajeva također koristiti za borbu protiv ove neugodne bolesti. Ljekovite biljke poput kamilice, lipe, bazge, šipka, kupine, matičnjaka, korijena sljeza, sljeza, trputca, i koprive sigurni su i opće poznati saveznici koji će Vam olakšati borbu protiv nje.

Ove poznate ljekovite biljke možete naći u našim provjerenim mješavinama domaćih čajeva: „Podravski čaj“ ili „Adria-tea“ i Bronhitka

  • Podravski čaj je čaj ugodnog, punog okusa, osvježavajućeg i okrepljujućeg učinka. Idealan u vrijeme jesenskih i zimskih mjeseci kada vladaju gripe i prehlade. Šalica ovog čaja ojačati će Vaš imunitet i poboljšati zdravlje.

  • Bronhitko čaj je izuzetno ukusna čajna mješavina odličnog okusa i mirisa idealna za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme. Za ovu čajnu mješavinu upotrebljava se bilje koje sadrži sluzi, pektin i eterična ulja, a ujedno jača i čisti vaš dišni sustav. Čajna mješavina preporučuje se svim uzrastima, a u njoj najviše uživaju djeca.

Podravski čaj ili Adria – tea, čaj za jačanje imuniteta, liječenja gripe i prehlade

Od kojih biljnih čajeva je napravljen Podravski čaj i zašto?

Kamilica

Osim što Hrvatska trenutačno nudi najkvalitetniju kamilicu na svijetu njezina ljekovita svojstva su od davnina poznata. Prema nekim svjetskim studijama o ulozi kamilice u obliku čajeva dokazano je da čaj od kamilice ima vrlo dobro antimikrobno djelovanje.  Pošto uzrok gripe su virusi njezino antimikrobno djelovanje sigurno će ublažiti razvoj daljnje bolesti. Također čaj od kamilice smanjuje tjelesnu temperaturu. Kamilica djeluje relaksirajuće na organizam te se također koristi za jačanje imuniteta.

Bazga

Čaj od suhog cvijeta bazge u našim krajevima najviše se spominje u tradicionalnim knjigama kao odlično sredstvo kod respiratornih bolesti. Također kao kamilica ima odlično antimikrobno djelovanje. Odlična je u borbi protiv gripe. Bazga umanjuje simptome nadraženog suhog kašlja Osim što služi u borbi protiv gripe i bronhitisa ona potiče znojenje. Prema nekim istraživanjima dovoljno je dva dana piti čaja od bazge da u potpunosti nestane gripa.

Šipak

Plod od šipka najbolje se priprema u obliku čajeva.  Čajeve na bazi šipka najbolje je piti tokom zimskih mjeseci radi visokih koncentracija vitamina C. kada vladaju prehlade, gripe i viroze. Također se preporuča kod dojilja jer vitamin C iz šipkovog čaja lako prelazi u mlijeko dojilje i dobro utječe na razvoj dojenčadi. Više o šipku https://pampatea.com/blog/predstavljamo-sipak-rosa-canina-l/

Matičnjak

Istraživanja su pokazala da list matičnjaka puno sadrži polifenole koji mogu značajno pomagati u liječenju groznice i borbi protiv virusa. Čaj od matičnjaka ima prekrasno limunkastu aromu. Osim što ima odlična antivirusna svojstva u obliku čajeva najčešće se koristi u biljnim čajevima za opuštanje.

Lipa

Čaj od lipe osim što je odličan antoksidans za organizam dobro služi za podizanje imuniteta. Prema tradicionalnim receptima čaj od cvijeta crne lipe stimulira znojenje te smanjuje simptome groznice.  Lipa također doprinosi smanjenju simptoma prehlade i gripe, a to se naročito očituje kod smanjivanja upale dišnih puteva, bolnih usti i smanjivanju grlobolje i kašlja.

Kupina

Čaj od divljeg lista kupine u novije vrijeme odobren je u Njemačkoj kao jedno od boljih pomoćnih prerarata za liječenje blage upale sluznice usta i grla. To ga čini korisnim za ublažavanje upale grla, usta čireve i upale desni koje se također javljaju kao jedni od simptoma gripe.

Kopriva

List koprive jedan je od najstarijih i najpoznatijih biljnih preprata koji se je u prošlosti koristio za svakojake zdrastvene tegobe. Opća poznata stvar da čaj od koprive jača imunitet, dobar je za poboljšanje krvne slike. U Podravskom čaju list koprive smo stavili da Vam se jaća imunitet i poboljšava krvna slika. Inaće najnovija istraživanja su pokazala da kopriva ima odlićna antialergijska svojstva. Više o koprivi https://pampatea.com/proizvodi/kopriva/

Neven

Suhi cvijet nevena ima izuzetna antibiotska djelovanja. Također sadrži flavonoide koji mogu umanjiti mogućnost da se zarazite gripom. Cvijet nevena bogat je vitaminom C što također povoljno utječe na smanivanje simptoma gripe. Povoljnjo utjeće na limfne čvoreve i jetru tako da ima izuzetna detoksikacijska svojstva na organizam. Također je prepoznat kao jedno od boljih sredstvi za borobu protiv gripe i prehlade.

Ove ljekovite i poznate biljke ne samo da su u tradicinalnoj medicini prihvatljive za ublažavanje tegoba kada Vas savlada gripa nego ih je također ih je potvrdila i moderna znanost. Dakle, naš Podravski čaj osim svoje ljekovitosti nudi i čisti užitak za nepce isprepleten bogatstvom raskošnih biljnih okusa. Više o našim mješavinama domaćih čajeva https://pampatea.com/blog/bronhitis-kasalj-imunitet/

Kada piti Podravski čaj?

podravski čaj za imunitet i detoksikaciju

Podravski čaj ili Adria-tea u piramidama

Podravski čaj u piramidama je sastavljen od domaćih ljekovitih i aromatični biljaka. Ovu finu mješavinu domaćeg čaja preporučamo piti tokom cijele godine. „Podravski čaj“ idealan je u borbi protiv gripe, prehlade te je jako dobro utječe na jačanje imuniteta i njegovu detoksikaciju.

Da bismo Vam olakšali pripremu vrhunskog biljnog čaja “Posravski čaj ili Adria tea” uveli smo novo piramidalno pakiranje čajeva. Ovim tipom pakiranja štedimo Vam vrijeme i dodatnu pripremu čaja gdje kvaliteta ostaje ista kao kod pripreme rinfuznog pakiranja. “Podravski čaj” u piramidalnom pakiranju nije u mljevenom, već u sjeckanom stanju kako bi biljka, list i cvijet zadržali što izvorniji prirodan oblik. Rezane sušene biljke, listovi i cvjetovi koji se nalaze u  “Podravskom čaju” sadrže mnogo više eteričnih ulja i ljekovitih komponenti nego čajevi koji su u praškastom obliku, odnosno u filter vrećicama.

Podravski čaj, biljni čaj

Podravski čaj ili Adria tea u rinfuzi

Podravski čaj u piramidama je sastavljen od domaćih ljekovitih i aromatični biljaka. Ovu finu mješavinu domaćeg čaja preporučamo piti tokom cijele godine. „Podravski čaj“ idealan je u borbi protiv gripe, prehlade te je jako dobro utječe na jačanje imuniteta i njegovu detoksikaciju.

Kod izrade Podravskog čaja korisiti se samo najkvalitetniji dijelovi domaćeg ljekovitog, zaćinskog i aromatićnog bilja. Dijelovi bilja za biljni čaj beru se samo kada se u njima nalazi najviše eteričnih ulja što daje rezulat u njegovoj finoći okusa i ljekovitosti.

Način pripreme “Podravskog čaja”

U 1 litru vruće vode (80-100°C) nasipati 1 veliku jušnu žlicu čaja i poklopiti. Nakon 20 minuta čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali svakako prvo probajte gutljaj – biljni su čajevi prirodno ugodnog i često slatkastog okusa. Ako volite da prevladava kiselkasta kombinacija okusa slobodno možete dodati malo limuna, ali nemojte pretjerati. Ohlađeni čaj obavezno držati u hladnjaku kako biste ga pili u bilo koje doba dana kao hladni napitak.

Bronhitko  – čaj kako su ga radile naše bake

Izuzetno ukusna čajna mješavina odličnog okusa i mirisa idealna za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme.

Kako se radi čaj “Bronhitko”?

U ovom postu opisati ćemo kako se radi naš čaj „Bronhitko“.

Inače „Bronhitko“ je jedan od naših najpopularnijih domaćih biljnih čajeva koji je namijenjen svim uzrastima a u kojem najviše uživaju djeca. Izuzetno ukusna čajna mješavina punog okusa i mirisa idealna za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme. Slatkastog je okusa te kod njegove pripreme ne treba posebno dodavati med, limun ili pak šećer. Ovisno o volji i želji.

BRONHITKO čaj za kašalj, astmu i bronhitis

Bronhitko je sastavljen od poznatih biljaka koje se odavno koriste za jačanje dišnih puteva tu na našim prostorima. Glavni sastojci ovog čaja čine: list trpuca, cvijet podravske kamilice, list bijeloga sljeza, korijen bijelog sljeza, cvijet crne divlje bazge, majčina dušica i prosijani list koprive. Idealan je za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme. Za ovu čajnu mješavinu upotrebljava se ljekovito te aromatično bilje koje sadrži sluzi, pektine i eterična ulja.

Kada krećemo s berbom bilja za Bronhitka?

Da bi uživali u njemu u od jeseni pa sve do proljeća, već u svibnju krećemo sa branjem i sušenjem ljekovitog bilja koje sadrži ovaj čaj. Prvo počinjemo sakupljati list mlade koprive (tada ona ima najviše eteričnih ulja i tada je najbolja za brati) pa nakon koprive počinje se brati i cvijet kamilice, dok se krajem svibnja sakuplja svježi cvijet divlje bazge. Nakon branja cvijeta crne bazge i lista mlade koprive počinje sušenje tih biljaka prirodnim putem koje traje kroz cijeli lipanj da bi postigle maksimalnu učinkovitost djelovanja tj. ljekovitost.

Početkom srpnja kreće se pak u branje majčine dušice dok kasnije potkraj istog mjeseca dolazi na red berba trputaca i lista bijeloga sljeza. Kolovoz je mjesec kada se najbolje suši i prerađuje naše ljekovito bilje. Dolaskom rane jeseni zadnji se vadi korijen bijeloga sljeza. I tada kada se sve to dobro osuši i kada se sve preradi tek se tada počinje miješati ljekovito bilje za „Bronhitka“. Tako radimo već 20 godina i nadamo se da ćemo još barem duplo više tako raditi samo da bi zadržali i zadovoljili kvalitetu koju ima.

Bronhitko biljni čaj za ublažavanje kašlja, bronhitisa i astme. Mješavina domaćeg čaja namjenen djeci i svim uzrastima. Uskusan čaj

Bronhitko čaj u piramidama

Bronhitko je izuzetno ukusna čajna mješavina punog okusa i mirisa idealna za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme.

Da bismo Vam olakšali pripremu vrhunskog biljnog čaja “Bronhitko” uveli smo novo piramidalno pakiranje čajeva. Ovim tipom pakiranja štedimo Vam vrijeme i dodatnu pripremu čaja gdje kvaliteta ostaje ista kao kod pripreme rinfuznog pakiranja. “Bronhitko” u piramidalnom pakiranju nije u mljevenom, već u sjeckanom stanju kako bi biljka, list i cvijet zadržali što izvorniji prirodan oblik. Rezane sušene biljke, listovi i cvjetovi koji se nalaze u čaju “Bronhitko” sadrže mnogo više eteričnih ulja i ljekovitih komponenti nego čajevi koji su u praškastom obliku, odnosno u filter vrećicama. Cvjetovi probrane kamilice, kockice bijelog sljeza, listići fine majčine dušice, su upravo ono što danas pravi ljubitelji biljnih čajeva traže. Sve ovo možete vidjeti i probati u jednoj maloj piramidi.

Bronhitko biljni čaj za ublažavanje kašlja, bronhitisa i astme. Mješavina domaćeg čaja namjenen djeci i svim uzrastima. Uskusan čaj

Bronhitko čaj u rinfuzi

Bronhitko je izuzetno ukusna čajna mješavina punog okusa i mirisa idealna za zimsko vrijeme kao prevencija kod kašlja, bronhitisa i astme.

Zbog specifičnih metoda uzgoja, branja i sušenja u “Bronhitku” daje se i obzir kod njegove prerade da ljubitelji biljnih čajeva vide i osjete čaj koji nije u mljevenom nego u sjeckanom obliku. Cilj sjeckanog oblika prerade je sačuvati što izvornije oblik i sastav biljke da se dobije kvalitetniji prirodni okus i ne izgubi prirodna aroma i ljekovitost.

Što se to točno nalazi u čaju „Bronhitko“?

Trputac

Trputac je poznata ljekovita biljka u mnogim kulturama diljem svijeta. Koristi se u pučkoj medicini kod bilo kakvih upalnih procesa u organizmu. Širokolisni trputac ima jaka antimikrobna svojstva i jako protuupalno i analgetsko djelovanje. Ne samo da smiruje ubode insekata i površinske rane, nego sprečava i infekcije te ubrzava iscjeljenje. Preporučuje se kod upale grla, bronhitisa i astme. Pomaže sušiti suvišne sekrecije u dišnim putevima i probavnom sustavu, što je korisno u liječenju prehlade. Kod izrade čaja „Bronhitko“ koristimo samo čisti list širokolisnog trpuca ručno odvojen od peteljke.

Kamilica

Kamilica je jedna od najpopularnijih ljekovitih biljaka u svijetu. Ona ima širok spektar djelovanja i vrlo je popularna u narodnoj medicini, kulturi, tradiciji i prehrani u Europi. Hrvatska trenutno nudi najkvalitetniju kamilicu na svijetu, bogatog okusa i visoke koncentracije eteričnih ulja. “Pampa-tea” u svojim mješavinama čajeva koristi samo prvoklasni sušeni, čisti cvijet kamilice koja se uzgaja dulje od 50 godina na podravskim poljima.Podravsku kamilicu karakterizira ugodni zreli slatkasti miris. Kamilica se preporučuje za smirenje svih vrsta upala, kod viroze, gripe i prehlade, te za jačanje imuniteta i opće vitalnosti.

Bijeli sljez

Bijeli sljez je biljka koja je rasprostranjena po čitavom svijetu i vrlo je popularna u tradicionalnoj medicini, farmaciji i kulinarstvu. Čaj od bijelog sljeza ima izuzetno protuupalno djelovanje na dišne puteve, smanjuje i potiskuje učestalost kašlja, i dobar je imunostimulans.

Bazga

Čaj od suhog cvijeta bazge u našim krajevima najviše se spominje u tradicionalnim knjigama kao odlična pomoć kod respiratornih bolesti. Čaj „Bronhitko“ bogat je suhim cvijetom divlje bazge, pažljivo prosijanim i odvojenim od peteljke kako bi se dobio kvalitetan biljni čaj od crne bazge. Cvijet divlje bazge ručno je ubran na proplancima Bilogore i Kalnika te u okolici rijeke Drave. Tradicionalno se najčešće koristi kod problema sa bronhitisom, astmom i nadražujućim kašljem, i zbog toga je jedan od glavnih sastojaka našeg popularnog čaja “Bronhitko”.

Majčina dušica

Tradicionalni biljni pripravci koriste majčinu dušicu zbog vjerovanja da regulira i jača dišni sustav. Preporučuje se kod tegoba uzrokovanih bronhitisom, astmom i suhim kašljem. Majčina dušica upotrebljava se i u pripravcima kao sredstvo za jačanje živaca te kod nesanice odraslih osoba i djece. Majčinu dušicu osobno uzgajamo na podravskim poljima odvojenim od intenzivne poljoprivrede, što daje sigurnost kvalitete čaja „Bronhitko“.

Korijen bijelog sljeza

Priča o korijenu bijelog sljeza seže još iz doba Egipćana koji su ga zajedno s medom koristili kod problema sa dišnim putevima. Korijen bijelog sljeza tvori zaštitni sloj na usnama i sluznici ždrijela koji umiruje kašalj i upalu. Čaj od korijena bijelog sljeza ima izuzetno protuupalno djelovanje na dišne puteve. Smanjuje frekvenciju kašlja i dobar je stimulator imuniteta.

Kopriva

List koprive jedan je od najstarijih i najpoznatijih biljnih preparata koji se kroz povijest koristi za svakojake zdravstvene tegobe. Opće je poznata stvar da čaj od koprive jača imunitet i poboljšava krvnu sliku, ima diuretsko i umirujuće djelovanje, te smanjuje utjecaj upala. Najnovija su istraživanja pokazala da kopriva ima i odlična antialergijska svojstva. “Pampa-tea” u svojim mješavinama čajeva koristi samo prvoklasne listove koprive – ubrane u prirodi, prirodno sušene, i ručno odvojenih listova od stabljike. Mi smo posebno vezani uz koprivu jer je naša Koprivnica poznata kao grad koprive.

Način pripreme:

U 1 litru vruće vode (80-100°C) nasipati 1 veliku jušnu žlicu čaja i poklopiti. Nakon 20 minuta čaj treba procijediti. Možete ga zasladiti po želji, ali svakako prvo probajte gutljaj – biljni su čajevi prirodno ugodnog i često slatkastog okusa. Ako volite da prevladava kiselkasta kombinacija okusa slobodno možete dodati malo limuna, ali nemojte pretjerati. Ohlađeni čaj obavezno držati u hladnjaku kako biste ga pili u bilo koje doba dana kao hladni napitak.